VEK VLADETE JEROTIĆA: Kamerna izložba Biblioteke SANU

M.A.K.

29. 05. 2024. u 19:08

POVODOM veka od rođenja lekara, neuropsihijatra, psihoterapeuta, profesora, književnika i akademika Vladete Jerotića (1924- 2018), u Biblioteci SANU postavljena je kamerna izložba koja će biti otvorena 21. juna. Autor postavke je Sanja Petrović.

ВЕК ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА: Камерна изложба Библиотеке САНУ

Foto promo

Ovaj izuzetni intelektualac i mislilac, prvo je specijalizirao neuropsihijatriju na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a potom u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj i psihoterapiju. Objavljivao je knjige i članake iz oblasti psihijatrije, psihoterapije, kulturne antropologije, religije, književnosti, socijalne psihijatrije i filozofije. Ono po čemu je Jerotić posebno bio znamenit su predavanja, kako iz njegove struke, tako i iz religije i književnosti.

Oko stotinu izloženih knjiga iz fonda Biblioteke SANU svedoče i o njegovom doprinosu književnosti, esejistici, kritici... Inače, za dopisnog člana SANU Jerotić je izabran 1994, a za redovnog 2000. godine. Bio je i član UKS i redovni član Akademije medicinskih nauka. Dobitnik je brojnih nagrada, povelja, plaketa i zahvalnica za svoj naučni, književni i društveni doprinos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI - NAJZGODNIJA REPREZENTACIJA EURO 2024! Evo ko je najseksi fudbaler, ali i kako izgleda Top 10 te liste! (FOTO)