FILMOVI KOJI MENJAJU SVET: Dodeljene nagrade 17. Beldoks festivala

M. N. M.

30. 05. 2024. u 16:59

ZA NAJBOLjI film Srpskog takmičarskog programa na sinoć završenom, 17. Beldoks festivalu, proglašeno je ostvarenje "Kadence za vrt", autora Daneta Komljena (na slici), a specijalno priznanje žirija za Srpski takmičarski program, čiji je pokrovitelj FCS, dobio je Nikola Polić za film "Kako biti slobodan?" - koji se izdvojio svojom iskrenošću i bliskošću sa protagonistom i njegovom pričom.

ФИЛМОВИ КОЈИ МЕЊАЈУ СВЕТ: Додељене награде 17.  Белдокс фестивала

Filip Olćan

Najbolji film Međunarodnog takmičarskog programa, čiji je pokrovitelj DOX TV, je "Sunčani sat" estonske rediteljke Lis Nimik, koja "sa mnogo pažnje i uz precizno kadriranje, prikazujući smene godišnjih doba i svakodnevnicu ruralnog estonskog života, stvara nenametljiv, ali zanosno živ svet prožet gotovo animističkom snagom". Za Međunarodni takmičarski program specijalno priznanje dobio je kineski reditelj Guo Ženming za film "Dosadni dani i noći" - zahvalivši se selektorima, žiriju i publici na ceremoniji dodele u Jugoslovenskoj kinoteci preko video poziva.

Kao najbolji kratkometražni film Beldoksa, nagradu za koju se takmičilo 20 kratkih ostvarenja, dobila je Norika Sefa za film "Kao bolesna žuta", koji "originalno i samosvesno progovara o kolektivnim traumama - košmarnim istorijama". Specijalno priznanje za najbolji kratki film pripalo je ostvarenju "Poljane čekaju, izmaglica se širi", Dzovhanija Gospodinova iz Luksemburga, "za pronalaženje neobičnih formi kroz različite poglede".

Za najbolju montažu u Srpskom takmičarskom programu nagrađena je Korona Švingruber Ilić za film "Izlazak kroz ludaru", Nikole Ilića, a za najbolju kameru u istom programu - Miloš Radovanović za film "Minel" Tare Gajović.

Sedamnaesto izdanje festivala zatvoreno je projekcijom ostvarenja "Film je promenio svet" o Miši Radivojeviću, reditelja Darka Bajića i Siniše Cvetića , a Nagrada publike za najbolji evropski film, koja se dodeljuje pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, pripala je Nikoli Poliću za film "Kako biti Slobodan?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREKO NOČI SAM OSTAO BEZ SVEGA: Ispovest Saše Popovića o teškom periodu života