MUZEJ U KIKINDI NAJBOLJI U ZEMLJI: Nagrada od muzejskih profesionalaca za dobar rad

Рада Шегрт
Rada Šegrt

31. 05. 2024. u 14:14

Skupština Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja, proglasila je Narodni muzej u Kikindi za muzej godine u Srbiji 2023. godine. Ovo veliko priznanje kikindska ustanova osvojila je u konkurenciji Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, Spomen parka „Kragujevački oktobar“, Narodnog muzeja Kruševac i Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ iz Čačka.

МУЗЕЈ У КИКИНДИ НАЈБОЉИ У ЗЕМЉИ: Награда од музејских професионалаца за добар рад

Foto: R. Šegrt

Muzej pobednik označen je kao „mesto susreta i dinamična institucija edukacije, izazova i inspiracije, koja u partnerstvu sa zajednicom promoviše nasleđe“.

- Raznovrsna, ali i savremeno koncipirana delatnost ovog muzeja ogleda se u mnoštvu ostvarenih saradnji na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu, koje su uspele da veoma emancipovano tretiraju čak i izrazito lokalne teme. Putem ovih saradnji, muzej je inovirao i dodatno profesonalizovao svoje prakse, a posebno se izdvajaju ostvarene saradnje sa Univerzitetima u Viskonsinu i Mičigenu, u okviru međunarodnog projekta arheološkog istraživanja. Muzej je u 2023. godini ojačao izlagačku delatnost, otvaranjem novog izložbenog prostora - Galerije „Nova“ ostvarivši dragocene saradnje sa SANU i Muzejom nauke i tehnike iz Beograda, te Muzejom Republike Srpske. Od posebnog značaja su realizovani edukativni i radioničarski programi za različite ciljne grupe, kao i zajednički projekti sa lokalnim zajednicama: Gerontološki centar, Centar za stručno usavršavanje, Muzička škola i mnogobrojne ustanove i organizacije civilnog društva - navodi se u izveštaju Komisije za dodelu nagrade.

Foto: Muzej Kikinda

"Mamutfest" za decu

Dugogodišnja direktorka Narodnog muzeja u Kikindi Lidija Milašinović izjavila je da je 12 zaposlenih počastvovano priznanjem, a da je Kikinda vrlo lepo reagovala na vest o priznanju i dala im novu podršku:

- Nagrada je za nas posebno važna i vredna, jer su je dodelille kolege, muzejski profesionalci koji su ocenili naš rad - rekla je Milašinovićeva.

Muzej je prošle godine realizovao četiri sopstvene izložbe: „Budišini – priča o porodici kroz nekoliko portreta“, „100 nevidljivih – nikada ili davno izlagani eksponati“, „U društvu sa mamutom“ i „Đorđe Radak Kikinđanin“. Istovremeno su organizovani tematski programi i radionice za sve uzraste. Muzej upravlja i mlinom Suvača, a izdavač je istorijske slikovnice „Velika zemlja - priče o našim selima“ i društvene igre „Kikinda: Avantura kroz grad“.

NAJPOZNATIJI EKSPONAT

Skelet mamuta, najpoznatiji je eksponat Narodnog muzeja u Kikindi. Pronađen je pre 28 godina u glinokopu fabrike „Toza Marković“, prilikom ekspoatacije gline. Procenjeno je da je najočuvaniji u Evropi i da je star više od 500.000 godina. Muzej čuva originani skelet i repliku mamutice, koja je dobila ime Kika. Svake godine na dan pronalaska održava se manifestacija „Mamutfest“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)