RASKOŠNE ODEŽDE DESPOTA STEFANA LAZAREVIćA I ĐURAĐA BRANKOVIĆA: Novi eksponati u Istorijskom muzeju Srbije

M.A.K.

31. 05. 2024. u 20:24

DVA nova eksponata od juče su deo izložbe "Čekajući stalnu postavku" u Itorijskom muzeju Srbije. reč je o rekonstrukcijama odeždi despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića, koje je izradila kostimografkinja Jelena Stokuća sa timom saradnika. One su predstavljene na posebno dizajniranim lutkama vajara Darka Kuzmanovića.

РАСКОШНЕ ОДЕЖДЕ ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИћА И ЂУРАЂА БРАНКОВИЋА: Нови експонати у Историјском музеју Србије

Foto promo

Odežda despota Stefana, dekorisana raskošnim ornamentima, urađena je po uzoru na ktitorsku fresku iz njegove zadužbine manastira Manasije:

- Sakos je tamnocrvene boje, a ornamenti na njemu su,kao i na licu plašta, orlovi upisani u krugove - objašnjavaju u IMS. - Loros je uzan, zlatan, i poput manijakisa, optočen je ručno rađenim plavim i crvenim kamenjem sa biserima, dok mu je postava zelena. Perivrahioni, pravougaone pločice, su našiveni samo sa spoljne strane mišica, dok su rote pozicionirane na laktovima, epimanike na krajevima rukava, a četvrtaste "tabulae" sa strane u visini kolena. Plašt je nešto svetlije boje, sa ogrlicom koja ima kružne ornamente, najtipičnije dekoracije antičkih tunika, koja se prenela na vizantinski carski ornat. Postava plašta je plava sa zlatno-crnim dezenom.

Foto promo

Rekonstruisana odežda despota Stefana Lazarevića

Dok je odežde despota Đurđa Brankovića, urađena je po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen, a na kojoj je prikazan sa porodicom. Njeni delovi dekorisani su ručno rađenim dragim kamenjem i vezenim ornamentima.

- Crveni sakos širokih rukava je za potrebe rekonstrukcije urađen u prestižnoj tkačkoj radionici u okolini Londona, a ispod njega se nalazi petrolejplava tunika. Zlatni loros je karakteristično vezen i postavljen petrolej plavom tkaninom. Gornji plašt u tamnijoj nijansi petrolej plave boje je postavljen svetlosivim krznom za koje se, po načinu slikanja i prezentovanjana u esfigmenskoj povelji, naslućuje da je bilo od hermelina- otkrijavju iz IMS.

Foto promo

Rekonstruisana odežda despota Đurđa Brankovića

Izložba "Čekajući stalnu postavku" će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima, kao i novim rekonstrukcijama odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su krune kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića i kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koje su u procesu izrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura