ULIČNI PERFORMANS "BEOGRAD": Poznata pozorišna i filmska kostimografkinja Zora Mojsilović u Galeriji "Zvono"

V.V.S.

07. 06. 2024. u 16:39

JEDNA od naših najznačajnih pozorišnih i filmskih kostimografkinja, Zora Mojsilović, prikazala je svoju samostalnu žensku kolekciju i ulični modni performans pod nazivom "Beograd" u Galeriji "Zvono".

УЛИЧНИ ПЕРФОРМАНС БЕОГРАД: Позната позоришна и филмска костимографкиња Зора Мојсиловић у Галерији Звоно

foto m.Tvrdišić

Autorka je kreirala kostime za više od osamdeset pozorišnih predstava. Dobitnica je najznačajnijih nagrada za pozorišnu kostimografiju: Sterijine nagrade, Zlatnog ćurana, Ardaliona i mnogih drugih. Kreirala je kostime za osamnaest dugometražnih igranih filmova od koji su najznačajniji "Život je čudo" Emira Kusturice, "Bure baruta" Gorana Paskaljevića, "Ustanička ulica" i "Šavovi" Miše Terzića..

Dobitnica je i Velike plakete Univerziteta umetnosti sa poveljom u znak priznanja za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakulteta primenjenih umetnosti i univerziteta umetnosti u 2021. godini na kome je kao profesor radila 22 godine.

- Grad kao prostor sačinjen od kulisa urbanog pejzaža nosi u sebi različite priče. Neke od njih su javne i dešavaju se na ulicama u prolazima, izlozima, kafićima, parkovima, galerijama, a neke ostanu sakrivene u stanovima ljudi, intimnim prostorima sa pogledom na ono što se dešava vani. Beograd je jedan veliki grad sačinjen od mnoštva mikrosvetova koji je izgrađen od ljudi koji se prepoznaju po nečemu sličnom i ti različiti svetovi se stalno susreću i sudaraju. Svaki prolazak ulicom donosi susret sa nekom zanimljivom osobom, novom bojom lišća, novim mirisom grada, nekim pogledom koji će biti zapamćen zbog kratkoće ili lepote koja se desila u toj sekundi - reči su Selena Orb, umetnice i kostimografkinje, o novoj kolekciji Zore Mojsilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD