SRPSKI GLASNICI S OBE STRANE DRINE: Memorandum o saradnji JP Službeni glasnik i JU Službeni glasnik Republike Srpske

B.Subašić

08. 06. 2024. u 19:57

POVODOM sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“, Javno preduzeće Službeni glasnik i Javna ustanova Službeni glasnik Republike Srpske održali su zajednički sastanak najvišeg rukovodstva obe institucije, na čelu s direktorima Mladenom Šarčevićem i Milošem Lukićem.

СРПСКИ ГЛАСНИЦИ С ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ: Меморандум о сарадњи ЈП Службени гласник и ЈУ Службени гласник Републике Српске

JP Službeni glasnik

Na sastanku su direktori obe institucije potpisali memorandum o saradnji kojim će se formalizovati dosadašnja uspešna saradnja, koja će se proširiti i intenzivirati u narednom periodu.

- Kada bismo se vodili osjećajem koji imamo gospodin Šarčević i ja, kao i svi radnici obje naše institucije, ovaj memorandum nam ne bi ni bio potreban, jer mi oba naša kolektiva smatramo bratskim i najbližim i ne postoji pitanje od strateškog ili manjeg značaja o kojem ne razmišamo isto. Memorandum smo potpisali jer smo prepoznali koliko je važno da sve institucije, preduzeća i ustanove Srbije i Srpske budu dio poruka Svesrpskog sabora, ali i da bismo budućim generacijama koje budu vodile naše države i naše institucije ostavili svijest da uvijek unapređuju saradnju koju imamo, izjavio je Miloš Lukić, direktor Javne ustanove Službeni glasnik Republike Srpske.

JP Službeni glasnik

Miloš Lukić i Mladen Šarčević potpisuju memorandum o saradnji

Saradnja će se fokusirati na delatnosti koje se odnose na objavljivanje službenih glasila i kreiranje i vođenje elektronskih pravnih baza, promociju srpskog jezika i kulture, razvoj izdavaštva u oblasti visokog obrazovanja obe institucije, stvaranje leksikografskih edicija koje bi obuhvatale prostor Republike Srbije i Republike Srpske, pružanje pomoći i podrške u obavljanju delatnosti obe institucije, kao i na zajednički doprinos obavljanju i unapređenju zajedničkog kulturnog, obrazovnog, naučnog i privrednog razvoja.

- Naša namera je da saradnju značajno unapredimo, ubrzamo dinamiku naših susreta i organizujemo ih više puta godišnje, naizmenično u Republici Srpskoj i Srbiji. Osim u oblasti službenih izdanja, gde smo zbog komplementarnosti već uspostavili blisku saradnju, Službeni glasnik u Srbiji ima razvijeniju delatnost izdavanja knjiga i leksikografiju, te mislim da je upravo to prostor za proširenje naše saradnje. S obzirom na to da je u Službenom glasniku u toku proces formiranja posebne Leksikografske redakcije, smatram da sve teme koje budu leksikografski obrađivane, a naročito istorijske, arheološke i geografske, treba da obuhvate ne samo prostor Republike Srbije nego i Republike Srpske. Smatram da ćemo zaključenjem ovog memoranduma znatno proširiti saradnju i omogućiti da ove dve institucije sarađuju u svim oblastima - rekao je Mladen Šarčević, direktor Javnog preduzeća Službeni glasnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024