DANI GALERIJE 73: Prvi dan manifestacije psvećen Matiji Banu,književniku i političaru

V.V.S.

09. 06. 2024. u 10:46

Književno -muzički program pod nazivom " Kao duga šarena po nebu povijena" počinje u u Galeriji `73 (Požeška 83 a) u ponedeljak, 10. juna, u 19 časova.

ДАНИ ГАЛЕРИЈЕ 73: Први дан манифестације псвећен Матији Бану,књижевнику и политичару

foto Galerija 73

Prvi dan manifestacije posvećen je rodonačelniku Banovog brda Matiji Banu, književniku i diplomati. Program je svojevrsni nastavak obeležavanja umetničkog stvaralaštva lika i dela ovog velikana kome je 2018. godine povodom 200 godina od rođenja upriličena dokumentaristička izložba u Galeriji 73 koju je osmislio i realizovao Milivoje Mišo Rupić, saradnik Galerije u oblasti kulturnog nasleđa.

Građani Čukarice pokrenuli su i inicijativu upućenu upravi Grada Beograda da se izgradi spomenik Matiji Banu. Grad ju je podržao i spomenik je postavljen na platou pored GO Čukarica.

Matija Ban je bio srpski književnik, profesor, diplomata i političar. Pored poezije pisao je i pozorišne drame kao što su "Mejrima", "Milenko i Dobrila", "Smrt Uroša Petog", "Car Lazar" i mnoge druge.

U programu učestvuju glumica Marija Masal, književnik Neđo Stojanović, sopran Marijana Radosavljević u pratnji Jelene Kuzmanović na klaviru. Scenario i režiju potpisuje Milivoje Rupić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRŽALA JE NJEGOVU GLAVU U KRILU DOK JE UMIRAO: Lični život DŽeki Kenedi je bio obeležen tragedijama