"ZUB OCA" SPOJIO SRPKI I MAĐARSKI TEATAR: U Budimpešti premijerno odigrana predstava po motivima "Pop Ćire i pop Spire"

J. L.

10. 06. 2024. u 16:44

U Budimpešti je premijerno izveden komad "Zub oca" po motivima drame Stevana Sremca „Pop Ćira i pop Spira” koji su dva teatra, Srpsko pozorište u Mađarskoj i Narodno pozorište Subotica, uradili kao zajednički projekat. Sremčevu dramu je za scenu prilagodio Erne Verebeš, a režirao Andraš Pataki.

ЗУБ ОЦА СПОЈИО СРПКИ И МАЂАРСКИ ТЕАТАР: У Будимпешти премијерно одиграна представа по мотивима Поп Ћире и поп Спире

foto: Narodno pozorište Subotica

Osnovna ideja i tačka  polazišta kad je dogovarana saradnja su dvojezičnost i multikulturalnost, pa je zato odabran tekst  koji je vezan za ovo podneblje i koji glumci besprekorno, i na srpskom i na mađarskom jeziku, mogu da odigraju na sceni. To po rečima Milana Rusa, direktora Srpskog pozorišta u Budimpešti  i jeste misija.

-Ovakva saradnja i koprodukcije najbolji su način da se stvore mostovi i uspostave veze između pozorišta koja se odlično razumeju. Izuzetno mi je drago da smo mogli da učestvujemo u ovom projektu, jer pozorišta doprinose zbližavanju srpske i mađarske zajednice, promovišući toleranciju i međusobno poštovanje - ističe Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta. - Ovo je posebno važno u multietničkim sredinama poput Subotice. Saradnja omogućava razmenu iskustava, ideja i tehnika između umetnika iz dve zemlje. Ovo može dovesti do inovativnijih i kvalitetnijih produkcija, što doprinosi bogatstvu teatarske scene u oba regiona.

U predstavi igraju Tibor Kakonji, Johan Višer, Laura Tapolčanji, Alisa Lacko, Anastasija Kargina, Milan Rus, Kristina Sorčik, Branimir Đorđev, Zoltan Molnar, a subotičko pozorište predstavljali su glumci Monika Pesic i Arpad Černik. Kako sami kažu, rad na ovoj predstavi bio je veoma zanimljivo i dragoceno iskustvo.

Iako je komad  napisan davno, njegova tema je veoma savremena i aktuelna, jer se bavi ljudskom prirodom, životom u zajednici, konfliktima... Aktuelnost predstave, potvrdila je i publika koja je oduševljeno reagovala na zajedljive i komične opaske kojima „Zub oca“, baš kao i Sremčevo delo „Pop Ćira i pop Spira“, obiluje.

Posle premijere u Budimpešti u oktobru je planirana premijera na sceni Narodnog pozorišta u Subotici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE VIDOVDAN: Ima brojne običaje, a evo šta bi devojke trebalo da urade veče uoči praznika