NA IVICI SNA I JAVE: U Bioskopu "Balkan" presek radova Borisa Lukića

M.A.K.

10. 06. 2024. u 18:45

PRESEK višegodišnjeg rada, koji obuhvata slike, akvarele na ručno pravljenom papiru, skicen blokove i pripremne serije crteža, Borisa Lukića, biće predstavljen u Bioskopu "Balkan", u četvrtak, 13. juna, na izložbi NATURALIS (VOL1).

НА ИВИЦИ СНА И ЈАВЕ: У Биоскопу Балкан пресек радова Бориса Лукића

Foto promo

Ovaj autor neguje posvećenost i strast ka klasičnom slikarskom postupku, ali uvodi gledoace i u intimu ateljea kroz predmete i ambijent koji ga okružuju.

Tekst za katalog ove izložbe, potpisao je drugi slikar- Nemanja Mate Đorđević,, kao neku vrstu komentara, slikara o slikaru:

- Ako njegovo stvaranje nazovemo osećanjem ili svešću, vrlo brzo ćemo saznati da on svoje postupke nateže na strune unapred pripremljenog terena - iščitanog, zamišljenog ili predviđenog, pokušavajući da nas smesti iznad uslovljenog shvatanja sopstvenih tema- objašnjava Lukićev kolega.- To odstojanje od teme pojavljuje se poput pretnje, a načelno kao naizgled haotična funkcija filigrantski brušene mašte koja nas draži na ivici sna, jave, realnosti, fikcije i prikaza...Dakle, platno interpretira predtekst, vlastitu ivicu i artikulaciju, označujući zanat autora i njegove posledice kroz teksture ili otisak. Slikar taj svoj "rub i oblik" poteza pretvara u "detonaciju"! U beskrajnost ritma, preskoka - margine - pauze - zasićenja - zaronjenosti kretanja ili krštenja. Upravo taj Lukićev kist uspeva rasplesti čvorove koji ne samo da su evidentni na platnu već u ovim rečenicama uzimaju danak svojim upaljivim tonom.

Rođen 27. februara 1985. u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Lukić od 1998. godine živi u Novom Sadu (Srbija), gde je diplomirao, magistrirao i specijalizirao slikarstvo na Akademiji umetnosti. Izložba traje do 28. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?