HRISOVULJA MIROSLAVU CERI MIHAILOVIĆU: Saopšten laureat 33. Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje“

G. ĆIROVIĆ

13. 06. 2024. u 13:12

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom na Spasovdan, žiri Žičkog duhovnog sabora “Preobraženje” koji će se ove godine po 33. put održati u Kraljevu i obližnjem manastiru Žiči, saopštio je da se ovogodišnja “Žička hrisovulja”, najviše priznanje Sabora, dodeljuje pesniku Miroslavu Ceri Mihailoviću „za poeziju kojom progovara gorčina i vedrina staroštokavskog narečja i duhovnog iskustva“.

ХРИСОВУЉА МИРОСЛАВУ ЦЕРИ МИХАИЛОВИЋУ: Саопштен лауреат 33. Жичког духовног сабора „Преображење“

G.Šljivić

- Pesnikovi počeci u znaku su nekog široko razlivenog bunta u odnosu na okruženje, a dijalekat je spasonosni pronalazak njegove autorske zrelosti. Poezija Cere Mihailovića na jezičkom standardu i poezija staroštokavskog narečja koegzistiraju u ovom autorskom glasu, tvoreći jedinstvo u doslednoj dvojnosti izraza. Maternji jezik se predsvesno upija u kući, od bliskih bića, a gramatika se uči u školi. Zato je staroštokavcima uvek bilo za stepen teže da se književno ostvare na standardu koji nije izvorno njihov, kućevni i zavičajni - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju žirija koji su činili prošlogodišnji laureat Ljubivoje Ršumović, Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Ana Gvozdenović i predsednik Dragan Hamović.

NB Stefan Prvovenčani

Miroslav Cera Mihailović

Ovo značajno književno priznanje koje podrazumeva unikatnu “zlatopečatenu povelju” i ikonu Preobraženja biće, takođe tradicionalno, uručeno dobitniku na sam dan Preobraženja Gospodnjeg - 19. avgusta, pod svodovima Spasove crkve u srednjovekovnom manastiru Žiči.

G.Šljivić

Deo organizacionog odbora Žičkog duhovnog sabora

Uz književne večeri i druge kulturno-umetničke manifestacije tokom Sabora, poeziji laureata biće posvećen i zbornik radova sa “okrulog stola” književnih kritičara koji se takođe održava u okviru „Preobraženja 2024“.

O LAUREATU

OVOGODIŠNjI dobitnik „Žičke hrisovulje“ Miroslav Cera Mihailović rođen je 1955. godine u Preobraženju kod Vranja. Njegove važnije knjige pesama su „Trči narod“, „Metla za po kuću“, „Lom“, „Svrtka u Nesvrtu“, „Ključne tačke“, „Sol na ranu“, „Dovde mi je više“, „Dlaka na jeziku“, „Pogled sa koca“ i „Druga pamet“. Dobitnik je niza pesničkih priznanja poput „Drainčeve nagrade“, „Zmajeve nagrade“ i Plakete sa likom Sime Matavulja UKS za celokupno književno delo. O njegovoj poeziji, povodom Zmajeve nagrade, Matica srpska je 2011. objavila zbornik radova „Poezija Miroslave Cere Mihailovića“.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)