NOVI SJAJ SPOMEN ZBIRKE BELJANSKOG: Završeno renoviranje galerije u Novom Sadu (FOTO)

J. S.

17. 06. 2024. u 15:21

POSLE dužeg renoviranja, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu pripremila je bogat program izložbi,tradicionalnih manifestacija i festivala, ali i edukativnih programa za građane svih starosnih uzrasta, sa akcentom na decu i mlade – najavila je danas upravnica ove ustanove Milana Kvas.

НОВИ СЈАЈ СПОМЕН ЗБИРКЕ БЕЉАНСКОГ: Завршено реновирање галерије у Новом Саду (ФОТО)

Foto Spomen zbirka "Pavla Beljanskog"

U utorak 18. juna 2024. godine ( 20 časova) povodom obeležavanja dana rođenja Pavla Beljanskog (19. jun 1892 – 14. jul 1965), u Spomen-zbirci  biće priređeno svečano otvaranje.Obnovljenu Spomen-zbirku svečano će otvoriti Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade.

   Prva izložba „Knjige Pavla Beljanskog: od beogradskog salona do muzejske zbirke“ koja će biti otvorena 11.jula, a trajaće do 27.oktobra, predstaviće jkolekciju knjiga darodavca i osnivača Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koju su zajedno sa drugim ličnim predmetima njegovi naslednici poklonili Spomen-zbirci nakon darodavčeve smrti.

Zbirka knjiga Pavla Beljanskog jedna je od osam značajnih muzejskih celina, pored zbirke antologijskih dela jugoslovenske moderne umetnosti 20. veka, po kojoj je Spomen-zbirka i poznata široj javnosti. Biblioteka Pavla Beljanskog skoro u celosti obuhvata knjige na stranim jezicima sa evropskog kulturnog područja iz period od sredine 18. do sredine 20. veka, sa izuzetkom malog broja knjiga domaćih autora.

Priprema ove izložbe čija je autorka Milica Orlović Čobanov, viši kustos, predstavljala je kompleksan poduhvat koji je obuhvatao konzervaciju, digitalizaciju i obradu celokupnog fonda knjiga prema bibliotečkim standardima.

Podsetimo - Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu je specijalizovana muzejska ustanova koja poseduje, proučava, publikuje i izlaže umetnička dela koja je sakupio Pavle Beljanski, (1892—1965), jugoslovenski diplomata i kolekcionar, i uz posredovanje AP Vojvodine   poklonio srpskom narodu 1957. godine. Ona je smeštena u posebno izgrađenom zdanju koje je projektovao arhitekta Ivo Kurtović u kom je otvorena za javnost 1961. godine sa 173 umetnička dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška