O SREDNJOVEKOVNOM POZORIŠTU U SRPSKIM ZEMLJAMA : U KCNS promocija knjige Milene Kulić (FOTO)

J. S.

17. 06. 2024. u 22:53

KNjIGA mlade autorke Milene Kulić „Pozorišne priče: od srednjeg veka do dubrovačke drame "(Banatski kulturni centar, 2023)biće predstavljena u utorak,18.juna (19.00) u Kulturnom centru Novog Sada.

О СРЕДЊОВЕКОВНОМ ПОЗОРИШТУ У СРПСКИМ ЗЕМЉАМА : У КЦНС промоција књиге Милене Кулић (ФОТО)

Foto Privatana arhiva

    Reč je o delu koje je nagrađeno priznanjem „Bogdan Čiplić“ za 2023.godinu.Na promociji će govoriti  prof dr emerita  Ljiljana  Pešikan – Ljuštanović, dr Sanja Savić Milosavljević, dr Isidora Popović i autorka.Razgovor će voditi Mirjana Frau Gardinovački.

Milena Kulić /Foto Privatana arhiva

 

   Ovu knjigu prof.dr Pešikan – Ljuštanović okarakterisala je kao svedočanstvo o paradoksalnoj sudbini pozorišta koje je prolazno i neuhvatljivo i traje poput legende koja živi i raste dok god biva prenošena.

  - Autorka gradi mozaičnu i fragmentarnu, ali izuzetno privlačnu priču o srednjovekovnom pozorištu u srpskim zemljama, od vizantijskog religioznog pozorišta do različitih tragova i refleksa nekadašnjeg pučkog teatra. Tako tumačeći dečansku fresku „Sveti Nestor ubija Lija“, ona pokazuje da je arena u kojoj se protivnici suočavaju potencijalna pozorišna scena, sa izvođačima, kostimom i rekvizitom  - napisala je o ovoj knjizi  prof. Pešikan-Ljuštanović.

   A po oceni prof. dr Jovana Delića, dopisnog  člana SANU, “riječ je, o knjizi koja, s obzirom na autorkine godine, predstavlja iznenađenje i po zrelosti obrade problema, i po zaključcima, i po hrabrosti da se upusti u tematiku koja je relativno skromno obrađivana“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)