TEATAR POD OTVORENIM NEBOM : U Čortanovcima od 4. do 7. jula odvijaće se 11. Šekspir festival (FOTO)

J. S.

18. 06. 2024. u 18:38

JEDANAESTO izdanje Šekspir festivala biće održano od 4. do 7. jula u Vili Stanković u Čortanovcima,a publici će se na glavnoj festivalskoj sceni, u autentičnom ambijentu predstaviti pozorišta iz Velike Britanije, Italije i Srbije.

ТЕАТАР  ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ : У Чортановцима од 4. до 7. јула одвијаће се 11. Шекспир фестивал (ФОТО)

Foto Šekspir festival

Dobrodošlicu predstavnicima medija u Čortanovce, „na najlepšu pozorišnu scenu“ poželeo je danas Nikita Milivojević, direktor i osnivač ove jedinstvene šekspirijanske svetkovine.

Festival će otvoriti “Bogojavljenska noć” u režiji Ivana Vanje Alača.Posle   uspešne prošlogodišnje premijere, usled velikog interesovanja publike, mlada i energična ekipa „Bogojavljenske noći“ ponovo će nasmejati publiku duhovitim zapletima u ovoj poznatoj komediji zabune.

Predstava je nastala kao rezultat saradnje Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad u okviru nove festivalske inicijative – programa  MOJ PRVI ŠEKSPIR, koji mladim autorima omogućava da se prvi put sretnu sa Šekspirovim delom na profesionalan način.

Drugog festivalskog dana publiku će dočekati londonski Flute Theatre,  koji će po prvi put na ovom  festivalu izvesti najčuveniju Šekspirovu komediju : “San letnje noći”. Sedam izvođača igraju sve likove u komadu sa   muzikom koja se izvodi uživo na sceni.

Za sve ljubitelje plesnog pozorišta namenjena je predstava „Romeo i Julija: Poslednji sati“ u izvođenju međunardno poznate ImPerfect Dancers Company. To je  energična plesna predstava u kojoj se kroz pokret i muziku istražuju najsuptilnije emocije Šekspirovog čuvenog dela. Najvecća ljubavna priča svih vremena je pred publikom Šekspir festivala 6. jula.

 Letnje izdanje Šekspir festivala zatvoriće komad “Hamlet Double Bill” italijanske trupe  La Ribalta Teatro  , dvojezični (italijanski i engleski) spoj komedije i tragedije između likova grobara i glumaca Šeksiprovog Hamleta. Ova predstava je pobednik velikog međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE 2023/2024.

 

Kao i prošle godine, deo programa festivala planiran je za jesen i prostor Srpskog narodnog pozorišta.U realizaciju ovoga dela programa Šekspir festival ulazi sa novim partnerom – INFANT festivalom.

Koselektor Šekspir festivala, reditelj Boris Liješević, rekao je da će saradnja na festivalu naredne godine biti proširena i na Hrvatsku i Englesku jer „ovaj festival je inspirativan i ne poznaje granice“.

- Jedini uslov koji festival traži je da se ima dovoljno hrabrosti za put sa Šekspirom. To danas nije lako. Pozorišni podvig je režirati Šekspira. Svoje ishodište ovaj festival ima u sebi samom – rekao je Liješević.

Predstavnik Pokrajinske vlade Dragan Traparić istakao je da će se oova vlada, na čelu sa Majom Gojković, posebno zalagati za događaje iz kulture i umetnosti jer „ovde dolaze ljudi iz celog sveta, ovo je međunarodno značajan festival,a uvek moramo da se vratimo kulturi jer ona spaja ljude."

Jedinstveni  festival, koji od 2014. godine publici predstavlja savremene svetske produkcije Šekspirovih dela, i ove godine održaće se  uz podršku UNIQA osiguranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?