"BELJANSKI" OPET ŠIROM OTVORIO VRATA : Posle adaptacije, najveće u poslednjih pet decenija

J. S.

18. 06. 2024. u 22:35

PREDSEDNICA Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je večeras u Novom Sadu Spomen-zbirku Pavla Beljanskog, pošto je uz pomoć Pokrajinske vlade završena adaptacija izložbenih prostora na spratu i hola muzeja, što je legat ponovo učinilo dostupnim za posetioce.

БЕЉАНСКИ ОПЕТ  ШИРОМ ОТВОРИО ВРАТА : После  адаптације, највеће у последњих пет деценија

Foto Pokrajinska vlada

Gojković je izrazila zadovoljstvo time što se ovaj prvi namenski izgrađen muzejski prostor u Srbiji iz 1961. godine, koji je sada  u potpunosti obnovljen, otvara u okviru svečanosti posvećene obeležavanju rođenja darodavca i velikog filantropa Pavla Beljanskog.

Predsednica Gojković je ukazala da su ovu obnovu  obeležili  trogodišnji radovi, najveći u poslednjih pet decenija. Radove na adaptaciji zgrade, vrednosti preko 100 miliona dinara, u potpunosti je finansirala Pokrajinska vlada, osnivač ove Spomen-zbirke.        -Temeljnom obnovom, ova kuća svrstala se među muzejske ustanove u našoj zemlji koje ispunjavaju najsavremenije muzeološke standarde - istakla je  Maja Gojković i ukazala na to da je reč o zgradi, koja je biser naše arhitekture i  spomenik kulture.

Naglasila je da je upravo večeras prava prilika za podsećanje na veliki gest osnivača legata Pavla Beljanskog.

   -Zaveštavši svom narodu i državi ukupno 184 dela – slika, skulptura, crteža i tapiserija, ovaj  diplomata i kolekcionar nije učinio samo veliki dar našoj umetnosti, već je njegova filantropija vrhunski  čin patriotizma i autentičan podsetnik koliko jzadužbinarstvo u našem narodu imalo značaja za njegovu kulturu i obrazovanje - rekla je  Gojković.

Imajući to u vidu, Gojković je za vreme svog mandata na mestu ministra kulture pokrenula i inicijalne razgovore sa direktorima muzejskih ustanova na temu izrade Zakona o mecenstvu, kako bi se u našoj zemlji detaljno regulisala ova oblast od izuzetnog značaja, prvenstveno za mlade i neafirmisane umetnike.

Predsednica Gojković je obišla i Memorijal Pavla Beljanskog nastao 1966. godine zahvaljujući poklonu kolekcionarovih naslednika, i tom prilikom upisala se u knjigu utisaka.Prisutnima se obratila i upravnica Spomen-zbirke Milana Kvas.

Svečanosti  je prisustvovala i pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)