OLIMPIJSKI SJAJ U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE: Otvorena izložba u Kulturnom centru Srbije povodom predstojeće Olimpijade u Parizu

Originalna baklja sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu iz 1984. godine, fudbalska lopta s potpisom Rajka Mitića i saigrača poklonjena Titu 1954. u Beogradu, skije i štapovi "Elan" iz 1960, drveni reketi "danlop" i ondašnje loptice za tenis, olimpijske značke i medalje.

ОЛИМПИЈСКИ СЈАЈ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Отворена изложба у Културном центру Србије поводом предстојеће Олимпијаде у Паризу

Foto: Goran Čvorović

To su samo neki od rekvizita izloženih u Kulturnom centru Srbije na veoma zanimljivoj izložbi "Sport u umetnosti. Umetnost sporta", organizovanoj povodom predstojećih Olimpijskih igara koje će biti održane u Parizu od 26. jula do 11. avgusta.

- U Gradu svetlosti svetlo će od danas zasijati malo jače, bojama srpske trobojke, u sjaju olimpijskih svečanosti koje nam predstoje. Podsetimo se da su, stari, Olimpijadama merili vreme, da je za njih period između dve Olimpijade bio korak istorije, momenat proslavljanja i poštovanja svakovrsne vrline, požrtvovanja, snage, plemenitosti. Za nas, danas, u vremenu koje, nažalost, očigledno ne prepoznaje baš sasvim razloge zbog kojih su u starom veku, za vreme Olimpijada, prekidani i ratovi, sve je važnije da se tih razloga setimo. To je možda i najveća među mnogim vrednostima ove postavke - istakao je ministar kulture Srbije Nikola Selaković na otvaranju.

Foto: Goran Čvorović

Okosnicu izložbe predstavljaju umetnička dela srpskih slikara Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Ivana Tabakovića, Ivana Radovića, Petra Omčikusa, Bojana Bema, Dušana Todorovića i Uroša Đurića koji je bio prisutan na veoma posećenom vernisažu. Predstavljene su i fotografije Tomislava Peterneka, a urađen je i prigodan katalog za ovu priliku.

Foto: Goran Čvorović

- Olimpijske igre, još od antičkih vremena, uticale su na društvena zbivanja i postale prepoznatljiv i dragocen deo čitave evropske kulture. Održavanje OI u Parizu dalo je mogućnost da se u ovom lepom prostoru u centru Francuske prestonice na izložbi kompleksne sadržine spoje sport i umetnost, uz učešće brojnih aktera iz više ustanova kulture. Osnovna zamisao ove izložbe je da odabirom predmeta iz muzejskih ustanova Srbije i Republike Srpske, predstavi prisutnost sportskih tema na delima stvaralaca različitog umetničkog izraza - poručila je, u obraćanju povodom otvaranja postavke, predsednica pokrajinske vlade Vojvodine Maja Gojković.

Foto: Goran Čvorović

Donedavna ministarka kulture je naglasila visoke domete i naših sportista, i naših umetnika, istakavši da će na ovaj način srpsko kulturno nasleđe i sportski uspesi postati još vidljiviji evropskoj i svetskoj publici.  

Izložbu su zajedno organizovali Galerija Matice srpske iz Novog Sada, Muzej Jugoslavije iz Beograda i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke, uz pokroviteljstvo Minstarstva kulture Srbije.

Foto: Goran Čvorović

Izložena su 44 umetnička predmeta nastala u periodu od 1858. do 2018. godine. Odbarana su dela iz kolecije Galerije matice srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu, Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i Kuće legata u Beogradu.

Foto: Goran Čvorović

Ovom izboru pridružena su i ostvarenja Endija Vrohola, Henrija Mura, Saja Tvomblija, Mikelanđela Pistoleta, Gotfrida Helnvajna i Džejmsa Rozenkvista iz legendarne mape "Umenost i sport" sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Najstarija predstava sporta na čuvenoj slici "Prvo srpsko gimnastičko društvo" iz 1858. godine slikara Stevana Todorodovića iz kolekcije Narodnog muzeja Srbije, nije mogla da bude doneta, ali je "oživljena" uz pomoć modernih tehnologija i tako predstavljena na ovoj izložbi. Posebnom metodom u ovom multimedijanom projektu, likovi sa slike se pokreću na ekranu.

Foto Privatna arhiva

Uz umetnička dela, prikazani su i sportski rekviziti, medalje i fotografije iz kolekcije Muzeja Jugoslavije koji svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na prethodnim Olimpijskim igrama.

Foto Privatna arhiva

IDENTITET

- Održavanje OI u Parizu, gradu umetnosti, podstaklo nas je da u kolekcijama srpskih muzeja tragamo za umetničkim delima i muzejskim predmetima sa predstavama sporta i sportskih aktivnosti, kao i da kroz odabrane muzejske predmete prikažemo mogući pogled na sportsko-umetnički identitet srpskog naroda – objasnila je koncept postavke na otvaranju upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru