"GALICIJA U FOKUSU" PALIĆKOG FESTIVALA: Pred publikom zanimljivi dugometražni i kratkometražni filmovi

J. L.

25. 06. 2024. u 15:43

U okviru 31. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u tradicionalnom fokus programu biće predstavljena španska regija Galicija.

ГАЛИЦИЈА У ФОКУСУ ПАЛИЋКОГ ФЕСТИВАЛА: Пред публиком занимљиви дугометражни и краткометражни филмови

foto:promo

U ovoj selekciji biće prikazana tri dugometražna igrana ostvarenja i 12 kratkih filmova, po izboru selektora Viktora Paza Morandeire, filmskog kritičara i programskog selektora iz Španije.

U programu dugometražnih igranih filmova, publika će moći da pogleda filmove "Ražene gljivice" rediteljke Hajone Kamborde, "Obod" Alberta Gracije i "Matria" koji je režirao Alvaro Gago. 

- Mnogi filmski stvaraoci su se u poslednjih nekoliko godina opredelili za rad u inostranstvu i njihovi filmovi su izvrsni, iako smo za ovaj program odlučili da se usredsredimo na Galiciju. Drugim rečima, priče predstavljene ovde dešavaju se na našem tlu i većinom su ispričane na našem jeziku - smatra selektor Viktor Paz. - Tri skorašnja dugometražna filma koegzistiraju sa velikim izborom kratkih filmova iz poslednje 3-4 godine. Dok su prvi fikcija, drugi istražuju animaciju, dokumentarni film ili eksperimentalni film, oblasti u kojima Galicija ima zanimljiv niz filmskih stvaralaca. Među kratkim filmovima u ovoj selekciji mogu se pronaći nove nade kao što su Anšoz Fazans, Anita Piko, Marta Valverde, Mario Fernandes Filoj i Diego R. Abale.

Uz filmski program, galicijska rediteljka Karla Andrade će na Palićkom festivalu održati radionicu „Arthaus celuloid kinematografi" posvećenu snimanju i montaži filmova snimljenih 8 mm kamerama, popularnim „super osmicama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!