BALKANSKA SMOTRA MLADIH STRIP AUTORA OD DANAS DO NEDELJE: Leskovac i ove godine prestonica devete umetnosti

Marina Mirković

28. 06. 2024. u 07:56

NAJSTARIJI strip festival među pedesetak koliko ih se održava u regionu, Balkanska smotra mladih strip autora, svoje 26. izdanje doživeće od danas do nedelje u Leskovcu.

БАЛКАНСКА СМОТРА МЛАДИХ СТРИП АУТОРА ОД ДАНАС ДО НЕДЕЉЕ: Лесковац и ове године престоница девете уметности

promo

Najmasovnija menifestacija posvećena devetoj umetnosti, već tradicionalno obaranje (sopstvenih) rekorda u brojnosti izlagača, ostvarila je i ove godine, sa 3.121 učesnikom iz 83 zemlje, sa šest kontinenata.

Uz pomoć Grada Leskovca i Ministarstva Kulture, na festivalu će biti pet internacionalnih izložbi. Ona centralna biće upriličena u Leskovačkom kulturnom centru, gde će biti predstavljena i postavka "Najbolje sa Balkana", dok u Narodnoj Biblioteci "Radoje Domanović" Smotra premijerno ugošćava strip Višegradske četvorke, koju čine Poljska, Slovačka, Mađarska i Češka, kao i izložbu "15 godina godina Vekovnika". Prvi put u nas, u Narodnom muzeju u Leskovcu predstavlja se strip Albanije van albanskih granica, izložbom "Istorija albanske grafičke novele", koju je selektovao najveći stručnjak za strip u Albaniji Dr Špend Bengu sa Albanskog univerziteta u Tirani.

U prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog Muzeja i Narodne biblioteke "Radoje Domanović" U organizaciji škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" i uz suorganizaciju i podršku Leskovačkog kulturnog centra posetiocima se pružaju mogućnosti da posete tribine, promocije, otvaranja izložbi, demonstracije crtanja, predavanja, masterklasove i okrugle stolove.

U okviru Međunarodne strip-konferencije predstaviće se i nacionalne strip scene Finske, Mađarske, Francuske, Češke, Turske, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke i Srbije. Festival nastavlja sa svojim fokusom na strip-stvaralaštvo strip-autorki kroz okrugli sto "Položaj strip-autorki u balkanskom stripu" na kome će učestovati autorke iz Srbije, Slovenije, Turske, Makedonije, Hrvatske i Bugarske.

 

promo

 

Uz nagrade mladim autorima sa prostora Balkana u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, Smotra dodeljuje i najstariju nagradu za doprinos srpskom stripu u zemlji pod nazivom "Nikola Mitrović Kokan", čiji su ovogodišnji dobitnici Bojan Kovačević iz Inđije i Vladimir Krstić Laci iz Niša. Uz to, biće dodeljena i internacionalna nagrada "Miodrag Veličković Mivel" za satiričan strip, koju ove godine osvaja Dimitris Kamenos iz Grčke.

Gosti iz sveta

SMOTRI će prisustovati i oko 70 gostiju, uglavnom strip-autora iz sveta, među njima su i hrvatski autor Stjepan Šejić poznat po radu na "Betmenu", rumunski internacionalac Flaviu Pop koji se takođe okušao na "Betmenu"... Tu su i jedan od najpoznatijih čeških strip teoretičara dr Pavel Pilh, predsednik sekcije za strip pri savezu likovnih stvaralaca Bugarske Petar Stanimirov, slovanačka strip teoretičarka Pia Nikolič, jedan od najpopularnijih grčkih autora Stavros Kioutsiokis, eminentni poznavalac albanskog stripa dr Špend Bengu, jedna od centralnih ličnosti savremenog turskog stripa Devrim Kunter, naš proslavljeni intenacionalac koji crta "Supermena" i "Spouna" Mirko Čolak, dvojica od najpoznatijih spskih strip crtača starije generacije Vladimir Krstić Laci i Bojan Kovačević...

Nagradu "Prijatelj stripa", koja se daje osobi koja se ne bavi aktivno stripom ali isti pomaže, dobijaju novinarke Pia Nikolič iz Slovenije i Marina Mirković. Od prošle godine, Brašov iz Rumunije i Sofija iz Bugarske dodeljuju svoje nagrade na Balkanskoj smotri, a od ove godine im se pridružuje sa svojom nagradom i Herceg Novi iz Crne Gore - sva tri grada su inače bratski gradovi po stripu Leskovcu, a na festivalu se dodeljuje i priznanje za doprinos balkanskom stripu.

Organizator i tvorac festivala, scenarista Marko Stojanović ne krije da ga, osim impozantnih brojki koje se odnose na programe i goste Smotre, raduje i činjenica da se prvi put na jednom mestu predstavlja strip svih 11 država Balkana kao i da to, između ostalog, čini čak 5 doktora nauka iz Češke, Bugarske, Turske, Albanije i Srbije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVET JE ZGROŽEN: Osuđeni pedofil učestvuje na Olimpijskim igrama Pariz 2024, evo i kako su ga pustili