PISCI KOJI NAM RASVETLJAVAJU PUT: Tradicionalna Vidovdanska svečanost u Andrićevom institutu u Višegradu

M. N. M.

28. 06. 2024. u 06:15

TRADICIONALNO obeležavanje Vidovdana u Andrićevom institutu, kao i svake godine, u Višegradu okuplja istaknute ličnosti iz sveta umetnosti i književnosti, pružajući publici jedinstvenu priliku da se upozna sa vrhunskim ostvarenjima na polju kulture.

ПИСЦИ КОЈИ НАМ РАСВЕТЉАВАЈУ ПУТ: Традиционална Видовданска свечаност у Андрићевом институту у Вишеграду

Prinskrin/Youtube/RTS, profimedia

Centralni događaj ovogodišnjih svečanosti, danas u 14 časova u svečanoj sali Instituta, je dodela prestižne "Velike nagrade Ivo Andrić" čiji su ovogodišnji laureati Abdulrazak Gurna, nobelovac čija djela istražuju kompleksnosti identiteta i migracija - za životno delo, i - za zbirku pesama, Saša Radojčić, istaknuti srpski pesnik i esejista poznat po svojoj dubokoj lirskoj intuiciji i filozofskim razmatranjima.

"Čitajući Gurnine romane u prilici smo da osvežimo znanja o tekovinama evropskih kolonizatora i da uočavamo nove likove tih tekovina, kako se oni transformišu kroz vreme, iako im je suština uvek ista", navedeno je u obrazloženju žirija o piscu tanzanijskog porekla. Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica je Gurnu, koji piše o pokušaju niza afričkih zemalja da se izvuku iz zagrljaja kolonizatora koji su na tim prostorima učinili velike genocide, nazvao jednim od "svetionika koji su nam rasvetili put".

Zbirku pesama "Tobogan" objavljena u Kulturnom centru Novog Sada, donela je Veliku nagradu Radojčiću, "čija lirika poseduje intelektualnu dubinu, u našem savremenom pesništvu nedosegnutu na takav način".

Nakon dodele nagrade, u Galeriji "Petar Lubarda" otvara se izložba dela slikara Slavka Krunića čije su slike, koje obiluju bogatim koloritom i dubokim emotivnim nabojem i uspevaju da posmatraču prenesu složene narative i životne priče, osvojile svetske galerije. Izložbu će upotpuniti nastup "Amoroso dua", mladih umetnika sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Vehbije Hodžića i Senke Slipac, koji će izvoditi dela klasične i filmske muzike.

Svečanost će, u bioskopu "Doli Bel" u 19 časova, upotpuniti izvođenje pozorišne predstave "Knjiga o Milutinu - deo prvi", Zvezdara teatra, u režiji istaknutog Egona Savina. Bazirana na istoimenom romanu Danka Popovića, predstava donosi snažnu antiratnu poruku kroz životnu priču Milutina Ostojića, koju maestralno tumači Nenad Jezdić. U 105 minuta on uspeva da uz jednostavnu scenografiju i snažan dramski izraz prenese sve slojeve i kompleksnosti života običnog srpskog seljaka, te njegovog razmišljanja o besmislu rata i životnim vrednostima.

Prošlogodišnji laureati

PROŠLOGODIŠNjI dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" za životno delo bio je italijanski pisac Sandro Veronezi, dok je novopazarskom piscu Enesu Haliloviću priznanje pripalo za zbirku pesama "Sekvoja"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024