JOVANU ADAMOVU NAGRADA „RAŠA POPOV“: U Mokrinu održana manifestacija u znak sećanja na još jednog čarobnjaka (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

28. 06. 2024. u 16:00

Kraj juna je vreme kada se u Mokrinu održavaju manifestacije u znak sećanja na „čarobnjake“ rođene u ovom mestu kod Kikinde. Najpre su u ponedeljak, na dan njegove smrti, evocirane uspomene na nezaboravnog Miku Antića, a dan kasnije, na 91. godišnjicu rođenja drugog čarobnjaka, održan je „Dan Raše Popova“.

ЈОВАНУ АДАМОВУ НАГРАДА „РАША ПОПОВ“: У Мокрину одржана манифестација у знак сећања на још једног чаробњака (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Manifestacija je ustanovljena pre sedam godina i bila je lokalnog karaktera, ali je već dobila regionalni značaj. Čak 550 prijava, iz naše zemalje, ali iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije. Austrije, Norveške i Danske, stiglo je na pesnički konkurs „Rašin šešir“. Nagrada sa Rašinim imenom, za izuzetan doprinos stvaralaštvu za decu, uručena je kompozitoru Jovanu Joci Adamovu, kompozitoru i dirigenrtu, poznatom iz čuvene televizijske emisije za decu „Muzički tobogan“.

Foto: R. Šegrt

Jovan Adamov i Živko Ugrenović

- Izuzetna je čast dobiti ovu nagradu, posebno za mene, jer sam bio njegov dugogodišnji veliki prijatelj. Raša je bio skroman, izuzetan čovek, nadasve obrazovan i pravi čarobnjak reči. Umeo je očaravajuće da govori, pa smo ga slušali bez daha i gutali svaku reč. Bio je institucija. U emisijama u kojima je učestvovao bio je nezamenljiv. Njegov narativ bio je jedinstven, nikada se nije ponavljao. Sa širokim znanjem o svakoj temi je mogao nadugo i naširoko da priča i jedan takav Raša nama danas jako fali. Velika je šteta što se još nije rodio neko sličan - rekao je Adamov.

Organizator manifestacije je Udruženja „Raša Popov“, a podršku su dali Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Kikinda i Mesna zajednica.

- „Dan Raše Popova“ polako postaje jedan od značajnijih programa za decu u našoj zemlji. Iz godine u godinu podižemo standarde - naveo je Živko Ugrenović, predsednik udruženja „Raša Popov“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRŽALA JE NJEGOVU GLAVU U KRILU DOK JE UMIRAO: Lični život DŽeki Kenedi je bio obeležen tragedijama