PRIZNANJE ZA OBNOVU KULTURNOG NASLEĐA : Međunarodni žiri u Meksiku nagradio Novi Sad

J. S.

28. 06. 2024. u 11:35

SPECIJALNO priznanje Novom Sadu stiglo je iz dalekog Meksika za poduhvat na polju obnove ugroženog kulturnog nasleđa koje obuhvata – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, Distrikt i Mrežu kulturnih stanica.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ОБНОВУ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА : Међународни жири у Мексику наградио Нови Сад

Foto Arhiva Novosti

Odlukom žirija, tim priznanjem Novi Sad uvršten je među 87 gradova koji su se kandidovali za prestižnu svetsku nagradu za održivost kulture u ukupnom razvoju grada, na šestom po redu „International Award UCLG – Mexico City – Culture 21“.

U aprilu ove godine, naime, gradonačelnik Milan Đurić uputio je Komitetu za kulturu Svetskog sekretarijata ujedinjenih gradova i lokalnih samouprava (UCLG) Aplikaciju kojom se grad kandidovao za „Međunarodnu nagradu UCLG – MEKSIKO Siti – Kultura 21”.

Aplikaciju Srpske Atine činilo je predstavljanje tri načela regeneracije urbanog nasleđa, koja je definisana u Strategiji razvoja kulture grada od 2016. do 2026. godine.

U pitanju je decentralizacija četiri celine ugroženog urbanog nasleđa ( Podgrađe, Almaški kraj, Distrikt i Mreža kulturnih stanica), potom participacija, odnosno dijalog sa komšijama i stanarima, sa stručnjacima i građanima, dok je treće načelo bilo demokratizacija koja je obuhvatila umetničke konkurse za jačanje lokalne scene.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu