FILMSKE SVEČANOSTI POD KOSMAJEM: Počeo 52. festival u Sopotu

M. N. M.

02. 07. 2024. u 06:43

TRADICIONALNO u ovo doba godine, varošica pod Kosmajem postaje središte sedme umetnosti, i to one domaće - jer među mnogim se letnjim filmskim festivalima, SOFEST izdvaja po tome što, prema tradiciji nasleđenoj iz bivše jugoslovenske kinematografije, predstavlja nova domaća ostvarenja.

ФИЛМСКЕ СВЕЧАНОСТИ ПОД КОСМАЈЕМ: Почео 52.  фестивал у Сопоту

VEBEF/ Belkisa Abdulović

Ipak, na 52. Filmskom festivalu u Sopotu, koji se održava do 6. jula u organizaciji Centra za kulturu u Sopotu i Centra beogradskih festivala, uz filmove domaće produkcije su u program uvršteni i najbolji naslovi manjinskih koprodukcija.

Fijakeri koji dovoze filmske ekipe i vatromet, koji svake godine označe početak ceremonije otvaranja, upotpunjeni su nastupom domaćeg folklora ali i Huse Alijevića, jednog od junaka filma iz takmičarskog programa, "Nedelja" Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića. Samu smotru otvorila je projekcija još jednog filma koji se nadmeće za nagrade, "Ruski konzul" Miroslava Lekića, čija je premijera zatvorila ovogodišnji FEST.

Pega Popović, prvi diplomirani snimatelj u bivšoj SFRJ, inovator i pedagog, nekadašnji dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji je ove godine poneo "Statuetu Sloboda" za životno delo, dao je i inspiraciju za slogan ovogodišnjeg Festivala: "Crno-sivo, u koloru", koji je grafički predstavila Simona Dašić Raca. Počasna statueta dodeljena je dvema ustanovama čije su uloge dragocene u očuvanju domaće i svetske kulturne baštine - "Filmskim novostima", povodom osamdesetogodišnjice i Jugoslovenskoj kinoteci, povodom sedamdesetpetogodišnjice uspešnog rada.

U trci za nagrade festivala učestvuju 24 filma koji su u toku godine prikazivani u bioskopima, kao što su "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Jorgovani" Siniše Cvetića, "Lost Country" Vladimira Perišića, "Za danas toliko" Marka Đorđevića, "Živi i zdravi" Ivana Marinovića, "Pored tebe" Stevana Filipovića, "Heroji Halijarda" Radoša Bajića, "Poslednji strelac" Darka Nikolića... Među njima je ostvarenje "Drava se ne predaje" doajena našeg filma Nikole Lorencina, u produkciji "Zastava filma" koji će biti premijerno prikazan. O ovim nagradama odlučivaće tročlani žiri u sastavu: glumica Tanja Bošković, reditelj i redovni profesor FDU Predrag Velinović i Miroljub Stojanović, filmski kritičar i esejista, urednik izdavačke delatnosti FCS.

Tokom festivala će biti održane tri počasne projekcije dokumentarnih filmova: "Zima jednog proleća" Milana Nikodijevića, "Najbolji golman na svetu" autorke Katarine Sinđelić u režiji Vladimira Kurčubića, kao i film "Beograd '92" Miše Radivojevića.

Među pet filmova za mlađu publiku našla se i "Ekskurzija" Une Gunjak, film u takmičarskoj konkurenciji, koji obrađuje probleme adoloscenata. Tokom festivala, u Galeriji i holu KC Sopot, publika će moći da vidi izložbu slika Ratomira Pantića Zviškog, umetnika iz Sopota, kao i nekoliko zanimljivih eksponata "Filmskih novosti" i Jugoslovenske kinoteke.

VEBEF/ Belkisa Abdulović

 

Biće upriličen i panel sa nazivom "Slike za večnost - Predrag Pega Popović", i to danas u 12 časova u CZK Sopot.

Revija nagrađenih filmova "Sofest plus", nakon završetka festivala, 9. jula, će biti održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!