OD BOMBAFONA DO ISTORIJE: Tri julske izložbe u Kulturnpom centru Beograda

M.A.K.

05. 07. 2024. u 19:26

OD rekvizita sa vojnog otpada u Temerinu, koje je umetnički preoblikovao u muzičke instrumente, poput bombofona - napravljenog od projektila za ručni bacač M57, Nikola Macura stvorio je projekat "Od buke do zvuka", koji je pred publikom Kulturnog centra Beograda, kao jedna od tri julske izložbe, otvorene u Likovnoj galeriji.

ОД БОМБАФОНА ДО ИСТОРИЈЕ: Три јулске изложбе у Културнпом центру Београда

Foto KCB

Prema rečima istoričara umetnosti Zorana Erića, Macura predmete koji su proizvodili zvuk pucnja, praska, rafala ili eksplozija tokom ratova, prevodi u umetnički sistem, kako bi proizvodili zvuk, muziku i kompozicije s jasnom antiratnom porukom.

Julska izložba i fotografskoj galeriji "Artget", predstavlja projekat "O istoriji", sa radovima Darija Petkovića, Neje Tomšič i Vladimira Živojinovića. U radu Damnatio memoriae Petković se bavi načinima konstituisanja sećanja, i to koristeći fotografije, nađene predmete, arhivsku građu i tekstove. On analizira odabrane istorijske događaje koji su upisani u kolektivno pamćenje.

Posle Bratislave - Beograd

Foto KCB

 

NOVO izdanje izložbe The rotten smell is you, u Kulturnom centru Beograda, u galeriji "Podrum", nastavlja se na prošlogodišnju postavku realizavanu u Kunsthale u Bratislavi, i svojevrsni je odgovor umetnika na jačanje desničarskih pokreta u Evropi. Na izložbi koja istražuje i fenomene postistine i teorije zavere, učestvuju Kristina Bajilo, Nikola Balberčakova, Sofija Đovanoti, Đejmi Hadrović, Aja Janković, Radna grupa Merlinka (Pavle Banović, Marija Iva Gocić, Lea Rivka Lapiover, Sara Pantović, Kloe Sasi), Milica Mijajlović Živković, Peni Kej, Džesika Stoja, Zuzana Svatik. Kustoskinja je Jelisaveta Rapaić.

U svojoj umetničkoj praksi Neja Tomšič istražuje potisnute i zanemarene epizode iz istorije, a u radu "Opijumski kliperi" koristi višeslojne pristupe, kao što su performans pripovedanja, knjiga umetnika, preuzete fotografije i tekstovi. Na taj način sakupila je i ispričala priče koje razmatraju nasleđe kolonijalizma, skriveno i ignorisano u zvaničnoj istoriografiji, a koje nudi odgovore na brojna složena pitanja vezana za aktuelne geopolitičke odnose. "Opijumski kliperi" bave se periodom kada su zemlje istočne Azije bile prisiljene da uđu na globalno slobodno tržište, odričući se značajnog dela svoje suverenosti. Rad otkriva i nasleđe opijumskih ratova danas.

Foto KCB

 

"Opijumski kliperi" Neje Tomšič

Živojinovićeva serija "Dunavska divizija" promišlja istorijske događaje iz veoma lične perspektive. Autor se fokusira na proboj Solunskog fronta s kraja Prvog svetskog rata, u kojem je učestvovao njegov pradeda, a što je rezultiralo oslobođenjem Srbije 1918. Da bi se suprotstavio svakoj vrsti pojednostavljenosti, Živojinović primenjuje različite pristupe, poput fotografija pejzaža sa kontekstom, portreta, porodičnih arhiva, i stvara ličnu topografiju koja pokazuje međusobnu povezanost zvanične i lične istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HIT 2024! Marsa Matrouh – Jednostavni Egipatski Maldivi