LJUBAVNA PISMA PAJE VUJISIĆA, TESLIN PENZIONI ČEK I PERUNOVE GUSLE: Obeleženi rođendani poznatog glumca i slavnog naučnika u Adligatu

V.C.S.

10. 07. 2024. u 17:10

UDRUŽENjE za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat obeležilo je godišnjice rođenja glumca Pavla Vuisića (1926-1988) i naučnika Nikole Tesle (1856-1943).

ЉУБАВНА ПИСМА ПАЈЕ ВУЈИСИЋА, ТЕСЛИН ПЕНЗИОНИ ЧЕК И ПЕРУНОВЕ ГУСЛЕ: Обележени рођендани познатог глумца и славног научника у Адлигату

Adligat

Ovim povodom organizovana je serija onlajn predavanja na tri kontinenta i na šest jezika - srpskom, engleskom, italijanskom, francuskom, arapskom i svahiliju, i izloženi su novi predmeti u stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti u sastavu Adligata.

U Adligatu se nalazi Legat Pavla i Mirjane Vuisić, u okviru kog su originalna ljubavna pisma, Pajini crteži, pesme koje je poznati glumac pisao na salvetama i omotima cigareta, a supruga spašavala iz kanti za otpatke, svežanj njegovih ključeva sa ključevima kamiona koji je vožen u "Kamiondžijama", kao i sva tri Pavlova testamenta.

Pod krovom Adligata nalazi se i Zbirka Nikole Tesle, sa originalnim Teslinim pismima upućenim konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku Radoju Jankoviću povodom Pupinove bolesti i originalni Teslin penzioni ček. Na stalnoj postavci Tesline zbirke po prvi put je prikazana razglednica koju je guslar Petar Perunović Perun poslao Radoju Jankoviću. To je srpski vojnik, učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, čije su gusle tokom Prvog svetskog rata na Gučevu razneli šrapneli, kada je i sam bio ranjen. Perun je postao poznat po tome što je srpsku narodnu poeziju pevao Tesli i Pupinu.

Povodom 98 godina od rođenja Pavla Vusića delegacija Adligata je sa suprugom slavnog glumca Mirjanom Vuisić održala spomen na glumčevom grobu na Novom groblju.

- Naše Udruženje čuva sećanje na značajne ljude srpske istorije i često obeležavamo njihove godišnjice rođenja ili smrti. Teslu i Paju Vuisića vezuje ovaj poseban dan, pa smo napravili posebno predavanje posvećeno njima, a namenjeno pre svega strancima i našim ljudima rasejanim po svetu. To je kombinacija vođene ture po našim kolekcijama i predstavljanje zanimljivih i značajnih činjenica iz njihovog života. Za Teslu u svetu većinom znaju, ali za Pavla Vuisića retko ko, zato smo osmislili poseban način da našeg slavnog glumca, čijom je veštinom bio oduševljen i Orson Vels, predstavimo strancima - izjavio je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

U okviru predavanja puštani su i isečci iz kultnih Vuisićevih filmova, a ovu priliku u Adligatu su iskoristili i da strancima prikažu gusle. Kod njih se nalazi jedan originalni primerak napravljen u rovu, tokom Drugog balkanskog rata i Bitke za Jedrene, sa konjskom dlakom i od vojnih konzervi za hranu, kao i gusle koje je Danilo Kiš poklonio književniku Radoslavu Bratiću .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama