"KARLOVAČKE SANJE" MILIĆA OD MAČVE: U Muzeju savremene umetnosti Novog Sada izložba 57 slika (FOTO)

J. S.

16. 07. 2024. u 09:59

IZLOŽBA "Milić od Mačve – Karlovačke sanje", autorke Ljiljane Lazić, biće otvorena u Zbirci strane umetnosti (depadansu Muzeja Grada Novog Sada) večeras u 19 sati povodom devet decenija od umetnikovog rođenja i 35 godina otkako je Muzej grada obogaćen poklon-zbirkom Milića Stankovića, poznatijeg pod umetničkim imenom Milić od Mačve (Belotić, 1934- Beograd, 2000).

КАРЛОВАЧКЕ САЊЕ МИЛИЋА  ОД МАЧВЕ: У Музеју савремене уметности Новог Сада изложба 57 слика (ФОТО)

Foto Muzej Grada Novog Sada

Izložba "Milić od Mačve – Karlovačke sanje" u Zbirci strane umetnosti od utorka

Zbirka "Karlovačke sanje"  postala je deo stalne postavke Zavičajne zbirke u Sremskim Karlovcima ali je  legat izmeštan u Novi Sad te će se publici pružiti prilika da pogleda 57 likovnih radova, izrađenih u periodu od 1980. do 1989. godine.

Potpuno autentičan u likovnoj i pesničkoj sferi, Milić od Mačve je tokom celokupnog perioda svoje karijere izazivao pažnju javnosti, suprotstavljao se neistomišljenicima i borio za novo sagledavanje ukupne nacionalne prošlosti. Bio je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih slikara, izgradivši uspešnu međunarodnu karijeru.

Stvorio je značajan opus u slikarstvu, poeziji i graditeljstvu. Kao slikar žanra poetske fantastike organizovao je više stotina izložbi u zemlji i inostranstvu, a dela mu se nalaze u brojnim domaćim i svetskim muzejima.

 Izložba će biti dostupna za posete svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 18 sati , u Zbirci strane umetnosti, u Dunavskoj 29.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)