U INAT VRELINI I BESPARICI: Dok su sva beogradska pozorišta na odmoru, u Teatrijumu, u Kapetan Mišinom zdanju - krcato

V.STRUGAR

17. 07. 2024. u 13:01

U VRELIM julskim noćima i prijatnoj hladovini Kapetan Mišinog zdanja, iz večeri u veče, okupljaju se Beograđani da u "mrtvoj" pozorišnoj sezoni uživaju u predstavama. I tako već četvrtu godinu, od 30. juna do 31. avgusta, na sceni "Teatrijuma".

У ИНАТ ВРЕЛИНИ И БЕСПАРИЦИ: Док су сва београдска позоришта на одмору, у Театријуму, у Капетан Мишином здању - крцато

foto Teatrijum

Posle upešnog prvog izvođenja "Narodnog poslanika" (režija Janko Cekić) i reprize prošlogodišnje premijere ("Dr" u postavci Vesne Stanković), Nušića će na pozornici naslediti Edvard Olbi. Njegova "Zoološka priča" premijerno će biti odigrana 19. jula, u koprodukciju Teatrijuma i Cebefa.

- Svake godine imamo sve više publike. Naš prostor u srcu grada bio je zatvoren krajem osamdesettih, od tada se ništa više nije dešavalo. I prve godine imali smo solidnu posetu, ali je svake sledeće bilo sve bolje. Ovog leta je daleko najbolje, kad je reč o publici, a i našoj organizaciji. Sazrevali smo sa festivalom i učili usput - objašnjava glumac Vladan Gajović, upravnik i suosnivač "Teatrijuma".

U početku je bilo dileme da li svake večeri izvoditi predstave, šta uraditi u slučaju kiše, pa i kako rešiti problem kada se predstava odloži:

- Čim napravimo jedan slobodan dan, ne valja! Kada smo Tika Stanić i ja ovde počinjali kao studenti, znalo se da svake večeri nešto ima u Pozorištu dvorište. Ako padne kiša, nema. Ipak, ne volimo kad ljudi dođu na vrata, a ono zatvorena kapija. Zato smo rešili da igramo svako veče, a ukoliko padne kiša odlažemo za neki eventualni sledeći termin. Prošle godine tri izvođenja "Dr" bila su otkazana. Jer, kad padne kiša, bilo - prošlo! Preskače se predstava u ovako gustom rasporedu i ostavlja za naredni put. Prethodne sezone došli su studenti iz Banjaluke, ali im je u pola predstave pala kiša. Zato smo ih pozvali da je ponovo odigraju ovog leta. Inače, na našem sajtu raspisali smo konkurs sa pozivom da se javi ko god hoće da igra u "Teatrijumu", ali se prijavilo više od stotinu "kandidata" iz svih krajeva Srbije. One koje nismo mogli da ugostimo, pozvaćemo sledeće godine.

foto Teatrijum

Tokom ove nedelje na programu "Teatrijuma" su i studentske predstave: večeras je "Prst" (duodrama Dorutine Duše), sutra "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana, dva dana kasnije "Bez tebe" (Isidore Pajčin i Arsenija Štimca), a 20.jula (dve večeri za redom) i "Igre u pesku" Mihaila Valčaka.

Kako saznajemo, sezonu 2023. u Teatrijumu zatvorio je program "Prvaci" (predstave studenata prve godine), dok su ovog puta počeli s njihovim ispitnim predstavama. Bio je to i njihov prvi susret sa publikom, a uz pomoć Cebfa i prvi zarađeni honorar.

Do 31. avgusta biće izvedeno šezdesetak predstva, uglavnom duodrama:

- Kad nam zafali para u budžetu stavimo na repertoar Tikine "Detinjarije". Nemamo sponzorstva, samo ono što na "oruk" zaradimo - otkriva Gajović. - Tika uvek napuni dvorište sa ovom monodramom, pa od tih para kupujemo šta nam treba... Sada će 1.avgusta igrati i "Na Drini ćuprija", a u monodramskoj formi biće izvedena i predstava Džeka Dimića "Oj, živote". Kako saznajemo, svake godine posebno se izdvoji jedna predstave. Prve sezone je bio "Don Žuan", sledeće "Tesla, svetlopis u vremenu", prošle godine "Halflajf". I studenti Milice Kralj s "Mrdušom Donjom" bili su odlični, pa smo ih ponovo stavili na repertoar.

Ponovo "Mušica"

- POČETKOM avgusta planiramo premijerno izvođenje "Mušice". Nekada sam učestvovao u istoj predstavi, na istom mestu. Uskočio sam u ulogu Gorana Bukilića, u predstavi su igrali i Lazar Ristovski, Neda Arnerić i Ivica Klemenc, dok je reditelj bio Petar Zec - kaže Gajović.

I za decu

U GLEDALIŠTU je 250 mesta, a svakog vikenda se u dnevnom terminu besplatno izvode predstave za decu. Subota i nedelja imaju "dupli" program, jer se uveče igraju predstave za odrasle.

- Uvek je krcato, bez obzira na vrućinu. Sa Rektoratom imamo ugovor na pet godina, nadam se da ćemo ga produžiti i za naredni period.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!