"MEKŠANJE" OTVARA 58. BITEF: Festivalsku zavesu podiže plesna predstava Dens on ansambla iz Berlina

V.STRUGAR

17. 07. 2024. u 13:35

NA sceni Opere i teatra "Madlenijanum" biće podignuta zavesa na 58. festivalsko izdanje Bitefa: prva na programu biće plesna predstava "Mekšanje" Dens on ansambla iz Berlina, u koprodukciji sa Onasis Stegi iz Grčke i Nacionalnim koreografskim centrom Rilije-la-Pap iz Francuske, a u koreografiji grčkog umetnika Hristosa Papadopulosa.

МЕКШАЊЕ ОТВАРА 58. БИТЕФ: Фестивалску завесу подиже плесна представа Денс он ансамбла из Берлина

foto J.Batisti

Predstava otkriva na koje sve načine naša tela sazrevaju i kako mekšanjem dobijaju sasvim novu snagu, a specifičnost trupe je u tome što je čine plesači koji imaju više od četrdeset godina starosti. U prvoj saradnji sa Papadopulosom nastao je rad koji postavlja pitanja šta znači sazreti, kako telo mekša i kako se menja kada sazri... Kako se najavljuje, jedanaestoro igrača postepeno ispunjavaju čist, beli prostor i neprimetnim premeštanjima težišta sa jednog zgloba na drugi, uz muziku koja zvuči kao rad metronoma (čiji je autor italijansko-grčki kompozitor Koti K.) istražuju mogućnosti ljudske pažnje i koncentracije kroz svedeni i gotovo meditativni scenski izraz.

Na kraju, mekšanje u "Mekšanju" ogleda se upravo u suptilno sprovedenoj ideji pobune pojedinca kroz jedva primetna razbijanja postavljenih ograničenja. Papadopulos i Dens on ansambl istražuju trenutke koji stvaraju izvestan nemir, ali koji takođe poseduju i neku vrstu umirujuće moći, kako za tela na sceni, tako i za ona u publici.

- Uživanje je gledati ove iskusne i ekspresivne igrače i igračice. U "Mekšanju" uspevaju da održe napetost, da povećaju intenzitet i pronađu slobodu u strogom formatu - beleži nemački dnevni list Der Tagesspiegel.

Dens on ansambl već je učestvovao na Bitefu kroz saradnju sa koreografom Janom Martensom. Njihov komad "Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima" podelio je ravnopravno Gran pri "Mira Trailović" 56. Bitefa sa predstavom "Solo" Nine Rajić Kranjac. Pored toga, Martens je za pomenuti komad dobio i 44. po redu nagradu "Politike" za najbolju režiju.

Glavni program

Pedeset osmi Bitef održava se od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet". Beogradskoj publici u glavnom programu predstaviće se čak deset produkcija koje stižu iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama