PULS TEATAR U PORTUGALU: Predstava "Kao da ne bismo" ušla u selekciju 3.Međunarodnog pozorišnog festivala

V.STRUGAR

17. 07. 2024. u 14:15

POZORIŠNA predstava Puls teatra "Kao da ne bismo" (po tekstu Sanje Savić i u režiji Ane Pinter) ušla je selekciju 3. Međunarodnog pozorišnog festivala, Mostra Internacional de Teatro, koji će biti održan od 19. do 27. jula u Portugalu.

ПУЛС ТЕАТАР У ПОРТУГАЛУ: Представа Као да не бисмо ушла у селекцију 3.Међународног позоришног фестивала

foto Puls teatar

Kako ističe Sanja Savić, priča eksperimentalne drame "Kao da ne bismo" na prvi pogled se ne razlikuje od svih priča (melo)dramskog zapleta: čovek i žena se upoznaju, njihova ljubav cveta, pojavljuje se treći faktor koji je opstruiše pa razori, čini se da će sve biti u redu, ali se par ipak razilazi. Međutim, ključna razlika od ostalih priča ovakvog tipa je to što su svi dijalozi koje izgovaraju dva glavna junaka "Da" i "Ne", pa su uspon i pad njihove ljubavi ispričani kroz samo dve reči: od početnog obostranog "Da" do jednostranog "Ne" koje je presudno za oboje.

Ovakav pristup temi, dalje navodi spisateljica, ne samo da otvara bezbrojne mogućnosti tumačenja situacija, nego otvara čitav jedan prostor tumačenja, a na osnovnoj melodramskoj liniji radnje postoje bezbrojne mogućnosti tumačenja istovetnih replika. Priča prati četiri dramaturške celine: upoznavanje, zajednički život, njihov rascep i rasplet - tragičan kraj ljubavi.

Rediteljka Ana Pinter postavlja pitanja na koje predstava pokušava da ponudi odgovore:

- Koliko je reči potrebno da se ispriča ljubavna priča?Suština ljubavničkog diskursa je u neizrecivosti, u progutanim bolima, sumnjama, strahovima, a najviše u strahu da se Drugi ne uplaši od razarajuće snage naših osećanja. Beskrajan je semantički potencijal između "Da" i "Ne". Ključno pitanje na koje se svode sukobi, utisci, senzacije, projekcije, uspomene i traume, jeste da li smo voljeni. Iako naizgled jednostavno, od njega se očekuje da uhvati nepredvidivo pulsiranje osećanja. Veličanstvenost najveće ljubavi ne dolazi toliko iz sećanja, rekonstrukcije odigranih događaja, već iz snage uobrazilje. "Kao da ne bismo" je omaž ne ljubavi, već moći ljudske mašte da od ljubavnika čini spasitelja, žrtvu i dželata, a ponekad sve u isti mah.

Igraju Jelena Cvijetić i Darko Bjeković, a izvođač muzike na harmonici je Nataša Maksimović Miladinović. Puls teatar će predstavu izvesti u gradovima Fafe, Braga i Maia.

Kreator lutaka je Sandra Nikač,koreograf, Irina Mitrović,kompozitor Branko Džinović, a autor fotografija Lazar Mandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!