PREMIJERA FILMA "78 DANA" NA PALIĆU : Srpska premijera domaćeg filma na Festivalu evropskog filma

S. J. M.

18. 07. 2024. u 14:52

Dugometražni domaći igrani film "78 dana" rediteljke Emilije Gašić biće premijerno prikazan u Srbiji 25. jula na Letnjoj pozornici Palić, u okviru glavnog takmičarskog programa 31. Festivala evropskog filma Palić.

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА 78 ДАНА НА ПАЛИЋУ : Српска премијера домаћег филма на Фестивалу европског филма

foto:promo

Radnja filma započinje marta 1999. godine, u malom mestu u Srbiji. Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik. Dani prolaze dok snimaju mirnu prirodu oko sebe, drhtavno noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane. Stvari se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Uskoro, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja zamenjuju strah od bombi.

-Jako sam uzbuđena što će moj prvi dugometražni film ,,78 dana" imati domaću premijeru nakon puno međunarodnih festivala. Do sada sam sa našom publikom imala prilike da se sretnem samo u dijaspori. Film im se jako dopao i uvek su svi imali isto pitanje: Kad će početi sa prikazivanjem u Srbiji. Posebno mi je drago što se to dešava na Festivalu evropskog filma Palić, koji tradicionalno ima jako dobar i kvalitetan filmski program. Velika je čast naći se u programu zajedno sa Jorgosom Lantimosom - kaže Emilija Gašić. - Na scenariju sam počela da radim još 2020. godine, iako sam ideju sigurno imala deset godina. Film je inspirisan mojim porodičnim kasetama iz devedesetih, ali se ubrzo tokom pisanja scenarija ta ideja razvila dublje, i tokom pisanja sam pokrenula anonimni leksikon gde su ljudi nesebično delili svoja sećanja na bombardovanje. Pošto je film rađen po konceptu da ste pronašli porodičnu kasetu koju gledate nakon mnogo godina, bilo je jako zanimljivo i izazovno raditi na njemu. Sve smo snimali na staroj tehnologiji ili tzv. Hi-8 formatu, pa su neke od kadrova stvarno snimali glumci.

Scenario za film napisala je rediteljka Emilija Gašić, a glavne uloge u filmu tumače Viktorija Vasiljević, Milica Gicić, Tamara Gajović, Pavle Čemerikić, Maša Ćirović, Jelena Đokić, i Goran Bogdan.

Emilija Gašić je rediteljka, scenaristkinja i snimateljka, rođena u Srbiji, a trenutno živi u Njujorku. Završila je osnovne studije filmske režije na Akademiji Umetnosti u Beogradu, a master kamere na Njujorškom univerzitetu i Tiš školi umetnosti u Njujorku. Njeni kratki filmovi su obišli svet na raznim međunarodnim filmskim festivalima. Scenario za svoj debitantski film "78 dana" razvila je u sklopu programa na Venecijanskom Bijenalu 2020.

Kao snimateljka, Emilija je snimala filmove u SAD, Francuskoj, Norveškoj i Češkoj. Dobitnica je Nikonove nagrade za pripovedača i bila je finalistkinja za Volker Bahnemann nagradu za dostignuća pri filmskoj kameri. Njen snimateljski rad "Ostani ovde ako želiš" (režirala Sara Rozen) imao je premijeru na internetu, na platformi Film Shortage. "Izgubljeni među zvezdama" (režirala Kejla Arend) prikazan je na Festivalu kratkog filma u Los Anđelesu, zatim na Međunarodnom filmskom festivalu u St Luisu i mnogim drugim festivalima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!