STIŽE I NOVA OPREMA: Poboljšani uslovi za rad Prirodnjačkog muzeja u Novom Sadu

J. S.

19. 07. 2024. u 15:32

ZA prvu fazu rekonstrukcije Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu, Pokrajinska vlada opredelila je 30 miliona dinara,a za nabavku opreme izdvojila je dodatnih 12 miliona.

СТИЖЕ И НОВА ОПРЕМА: Побољшани услови за рад Природњачког музеја у Новом Саду

Foto Pres biro PV

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković posetila je danas ovaj muzejski prostor  i sa rukovodstvom ove ustanove razgovarala  o daljim aktivnostima na uređenju prostora i unapređenju rada ove gotovo šest decenija stare institucije, koja obavlja poslove zaštite prirode i prirodnih dobara.

Gojkovićeva je istakla zadovoljstvo što su radovi u okviru prve faze rekonstrukcije dela zgrade Zavoda, uspešno završeni, jer je ova važna institucija dobila mnogo bolje uslove za rad i ispunjavaće najsavremenije standarde za organizovanje svojih postavki.

 - Ovo prelepo zdanje, sa ukupnim fondom od 25.000 eksponata, od velike je važnosti za čitavo naše društvo. Podaci govore da ovdašnju postavku obiđe 30.000 posetilaca godišnje, mahom dece školskog uzrasta. Zbog toga je važno da sačuvamo njegovu edukativnu ulogu, ali i da iskoristimo turistički potencijal koji nesumnjivo ova ustanova pruža -  kazala je predsednica Gojković dodajući da su u svetu prirodnjački muzeji izuzetno posećeni.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg istakao je da ova značajna ustanova, sa impozantnom zbirkom, pored edukativne uloge, ima zadatak očuvanja svih prirodnih vrednosti biodiverziteta na području AP Vojvodine, te će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat i nadalje pružati svu neophodnu podršku u unapređenju rada.

Direktorka Zavoda Željka Jeličić Marinković navela je da ta ustanova upravlja nad 138 zaštićenih područja na teritoriji naše pokrajine, što između ostalog govori  o kompleksnosti rada. Dodala je da tim Zavoda sačinjavaju stručnjaci iz više različitih oblasti u vezi sa zaštitom životne sredine.

Prilikom posete Zavodu, predsednica Gojković je obišla i depoe i Herbarijum – čija botanička kolekcija je jedna od četiri institucionalne botaničke kolekcije u Srbiji čiji fond sadrži blizu 30.000 uzoraka sakupljenih od 1812. godine do danas i Arboretum – zasad raznovrsnog autohtonog drveća i žbunja Vojvodine, koji služi prvenstveno u edukativne svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev