POBEDIO "LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA" : Dodelom nagrada završen 67.Festival festivala u Trebinju

Vukica STRUGAR

29. 07. 2024. u 16:11

NAJBOLjA predstava 67. Festivala festivala u Trebinju je "Let iznad kukavičjeg gnezda" Studija glume - Teatar 011 iz Beograda, u dramatizaciji i režiji Nataše Radonjić.

ПОБЕДИО ЛЕТ ИЗНАД КУКАВИЧЈЕГ ГНЕЗДА : Доделом награда завршен 67.Фестивал фестивала у Требињу

foto 67.Festival festivala

Ovako je odlučio stručni žiri (Dejan Cicmilović, Dragana Bošković, Nebojša Kundačina),a nagradu "Zlatna maska" dobila je i Marina Marder za najbolju epizodnu ulogu u istoj predstavi, dok je Aleksandar Radojković osvojio priznanje za najboljeg mladog glumca.

Od sedam predstava u takmičarskoj konkurenciji, makedonskoj predstavi "Dečak u prugastoj pidžami" Letačke teatarske trupe Tetovo, pripala je "Zlatna maska" za najbolju žensku ulogu koju je tumačila Melisa Cenovska, dok je Vladimir Jovanovski (inače reditelj predstave)isto priznanje dobio za najbolju mušku ulogu. Diploma "Zalog za budućnost" dodeljena je najmlađem glumcu,malom Nikoli Stojanovskom, za glumački zadatak u ovoj predstavi.

foto Kulturni centar Trebinje

"Orkestar Titanik"

Ni Amatersko pozorište Kulturnog centra Kisač nije se kući vratilo praznih ruku. Samo za ovu priliku, oni su "Smetove" umesto na slovačkom, izveli na srpskom jeziku. Jaroslav Zimi osvojio je "Zlatnu masku" za najbolju autorsku muziku, dok je Svetlani Goško pripala nagrada "Bora Gligorović" za najbolju režiju. Dramski studio Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih u Trebinje je došao sa "Aladinom" (dramatizacija i režija Kristina Jakšić Balaž),a vratio se sa "Zlatnom maskom" za najbolju kolektivnu igru i Diplomom za koreografiju, scenski pokret i muzikalnost. I domaćini, Gradsko pozorište Trebinje, imaju sve razloge da budu zadovoljni: izveli su "Orkestar Titanik" u adaptacija i režiji Željka Miloševića, koji je dobio "Zlatnu masku" za - najbolju scenografiju, kostimografiju i mušku epizodnu ulogu.

- Pošto sam imao priliku da pogledam nekoliko predstava po tekstovima Hriste Bojčeva, pa i četiri različita izvođenja komada "Orkestar Titanik", slučajno mi je u ruke došao baš ovaj tekst - izjavio je višestruko nagrađeni Željko Milošević. - Poželeo sam da ga postavim posle prvog čitanja, scenski uobličim i oživim slike koje sam tada samo ovlaš zapisivao na marginama stranica. Tekst otvara niz tema važnih za življenje ili,pak, preživljavanje "malog čoveka", kao i njegove želje i nadanja, mogućnosti i date realnosti prirodnog i nametnutog u savremenom društvu. Pre svega, onom tranzicijskom kojem i sami svedočimo,ali i širem u globalnom sistemu novih vrednosti i pravila.

U takmičarskoj selekciji bile su i predstave "Boing - Boing" centra za kulturu Pljevlja i "Jaaao, Milenko" DIS scene iz Zvornika. Žiri publike svoje priznanje uručio je Tanji Pavlović - za debitansku ulogu na sceni amaterskog pozorišta iz Zvornika.

Sećanje na Gorana

TOKOM sedam festivalskih dana u Trebinju je organizovan i raznovrsan prateći program, a uoči otvaranja organizovan je omaž preminulom crnogorskom reditelju Goranu Bulajiću ,dugogodišnjem članu Umetničkog saveta trebinjskog festivala. Publika je videla i film Nikšićkog pozorišta "Sjećanje na Gorana" (scenario Janko Jelić), dok je glumac Vojo Krivokapić izveo monodramu "Bizmismen" Miodraga Karadžića, u režiji Gorana Bulajića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!