ISKUSTVO U GUŽVI: Veliko interesovanje za Izložbu Goranke Matić u Zrenjaninu

B. G.

31. 07. 2024. u 11:45

Kroz prizmu svog foto aparata, priznata umetnica Goranka Matić, u zrenjaninskom Muzeju predstavila je svoju retrospektivnu izložbu Iskustvo u gužvi, uz  nemerljiv doprinos autorke koncepcije Une Popović, više kustoskinje  Muzeja savremene umetnosti u Beograd.

ИСКУСТВО У ГУЖВИ: Велико интересовање за Изложбу Горанке Матић у Зрењанину

grad Zrenjanin

Kroz prizmu svog foto aparata, priznata umetnica Goranka Matić, u zrenjaninskom Muzeju predstavila je svoju retrospektivnu izložbu Iskustvo u gužvi, uz  nemerljiv doprinos autorke koncepcije Une Popović, više kustoskinje  Muzeja savremene umetnosti u Beograd.

Izložba koja je premijerno prikazana u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu tokom 2021. godine izazvala je veliko interesovanje publike i biće dostupna do 9. septembra.

Iskustvo u gužvi, predstavljeno je kroz četiri celine,  Neki taj osećaj za fotografiju: prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije, Kombinovanje saznanja i prožimanje iskustva, fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar sa rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma),  Deset godina protiv, fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990–2000 godine i Intimno ogledalo,  umetnički projekti sa intimnim autoportretima.

- Opus fotografija Goranke Matić je slojevit, nije tematski profilisan na jednu kategoriju fotografije, a ona je okarakterisana kao hroničar jednog vremena - naglasila je Una Popović, uz napomenu da je prisutna na umetničkoj i fotografskoj sceni četiri decenije i da se od početka osamdesetih prošlog veka, njen rad paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Goranka Matić je  rođena 1949. godine u Mariboru, završila je studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a fotografijom se aktivno bavi od 1980. godine i autor je brojnih fotografija sa društveno-političkim temama nastalih tokom turbulentnih devedesetih.

Goranka Matić radila je i na televiziji i predavala na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu, predmet foto-žurnalizam i dokumentarna fotografija, a prva je žena fotograf član foto-sekcije ULUPUDS-a i dobitnica brojnih nagrada.

- Izložba je od samog otvaranja u našem Muzeja naišla na lep odjek i veliko interesovanje, što nas sve naravno izuzetno raduje - naglasila je istoričar umetnosti Ivana Arađan, kustos zrenjaninskog Muzeja i autor saradnik u postavci izložbe.


DžUBOKS NEZABORAVNO ISKUSTVO

Kako je to sama nevrojeno puta potvrdila, Goranka Matić, profesionalnu  karijeru započela je u časopisu Džuboks, gde je osim iskustva, stekla istančani osećaj za vredno na svakoj svojoj fotografiji, a kasnije je radila za Start, Svet i još mnoge druge u to vreme renomirane časopise  bivše Jugoslavije. 


ROK FOTOGRAFIJA NA PIJEDESTALU

Tokom osamdesetih godina prošlog veka,  najznačajniji je njen  rad u oblasti rok fotografije, naročito u okviru neformalnog pokreta nazvanog "novi talas", kada su nastali neki od kultnih omota ploča vodećih muzičara tog perioda, grupa Idoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević i drugih.


PORTRETI UMETNIKA

Bogat fotografski opis Goranke Matić, sadrži i portrete umetnika, pisaca, reditelja, glumaca i ljudi sa umetničke i kulturne scene, ali i političara, snimljenih za izborne i razne druge vrste kampanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!