POČINJU "NOVI GLASOVI": Na letnjoj sceni Beogradskog dramskog avgust posvećen mladim pozorišnim umetnicima

V.V.S.

01. 08. 2024. u 12:32

NA Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, drugu godinu za redom, avgust je rezervisan za mlade pozorišne umetnike i projekat "Novi glasovi": ovog puta biće obeležen izvođenjem tri predstave od prošlog leta, ali i dve premijere.

ПОЧИЊУ НОВИ ГЛАСОВИ: На летњој сцени Београдског драмског август посвећен младим позоришним уметницима

foto N.Skenderija

Komad Gorana Starčevića "U se, na se i poda se", u režiji Stefana Gajića na repertoaru je 3. i 4. avgusta. Ova savremena crna komedija vezana je za problematiku ratnih veterana, a u njoj igraju Marko Pavlović, Vukašin Jovanović, Mina Obradović, Ognjen Malušić, Andrijana Đorđević, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić i Radosav Janjić.

Sledeći vikend, 10. i 11. avgust, rezervisan je za "Tiho, tiše" Milice Radojčić, u režiji Ane Janković. Priča je aktuelna i dotiče bolne teme: poziva na preispitivanje mitova o silovanju, patrijarhatu i, uopšte, položaju žene u društvu. Na sceni će se pojaviti Aleksandra Arizanović, Andrijana Andi Đorđević, Anja Ćurčić, Veljko Stevanović, Čubrilo Čupić i Nikola Đorđević.

Potom će, 17. i 18. avgusta biti izvedena drama Katarine Nikolić "Prozor", koja je 2021. godine osvojila nagradu Hartefakt fonda za najbolji društveno-angažovani tekst, u režiji Nikole Bundala. Tema je aktuelni nasilja u školama kroz različite forme - od seksualnog, porodičnog do LGBT diskriminacije. Igraju Aleksandar Jovanović, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević i Dragan Petrović.

Kako se najavljuje, druga polovina meseca posvećena je novim projektima - najpre će 24. avgusta premijeru imati drama Sofije Dimitrijević "Rake", u režiji Dajane Josipović. To je priča o generaciji koja raste u sredini čvrsto utemeljenoj na neoborivim pravilima mišljenja i ponašanja, i u kojoj je pojedinac, ukoliko pruži bilo kakav vid otpora u znak borbe za neke male, ali žive, lične ideale, osuđen na ponižavanje. Autorsku ekipu čine dramaturg Arsenije Štimac, scenograf Itana Šestović, kostimograf Smiljka Babić i kompozitor Luka Lukić. Igraju Jovan Simeunović, Andrija Marković, Petar Lazarević, Arsenije Arsić, Pavle Ivanović, Anja Jovanović, Mila Protić, Aleksandra Urošević, Una Rakić i Mila Lalović.

Poslednjeg vikenda, 30. avgusta, premijerno će biti izveden komad "Kavez za ptice" Nikole Stanišića, u režiji Slobodana Stankovića. Reč je o pobedničkom tekstu konkursa Sterijinog pozorja za najbolju dramu 2023. godine, a Pozorje je i koproducent projekta. Vršnjačko nasilje glavna je tema i ove predstave, ali ne iz uobičajene vizure. Naime, pravila su jasna - počiniš zločin, odlaziš na odsluženje kazne. Ali šta se desi ako na odsluženju kazne budeš žrtva zločina daleko većeg od svog? Akteri drame su maloletni delikventi u kazneno-popravnom domu. Dramaturg je Vanja Šević, scenograf Sonja Brdar, kostimograf Tatjana Tatalović, a kompozitor Arsenije Arsić. Uloge tumače Bratislav Zdravković, Rista Milutinović, Nikola Mijatović, Budimir Stošić, Stevan Smiljanić, Vukašin Jovanović i Mihailo Laptošević..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!