PODRŽANA LJUBAV MARINE I ULAJA: Golubović na konkursu FCS dobio novac za priču o slavnom paru, a Dragojević za oficira koji je promenio pol

M.Kralj

01. 08. 2024. u 17:16

DVOJE ljydi koji su promenili svetsku umetnost putuju po Evropi u crnom, malom kombiju, koji je pozornica za njihov odnos - ljubav, strast, seksualnost, prijateljstvo, poverenje, bliskost.

ПОДРЖАНА ЉУБАВ МАРИНЕ И УЛАЈА: Голубовић на конкурсу ФЦС добио новац за причу о славном пару, а Драгојевић за официра који је променио пол

Foto Arhiva Novosti

Ovo bi u najkraćem bio siže za ostvarenje "Art is easy - Marina i Ulaj, ljubavna priča", reditelja Srdana Golubovića (produkcija "Baš Čelik"), koje je, na konkursu za sufinasiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, Filmski centar Srbije podržao sa 1,5 miliona dinara.

Uz ljubavnu i profesionalnu priču Marine Abramović i njenog dugogodišnjeg partnera Ulaja (Frank Uve Lajsipen), jednog od najslavnijih umetničkih parova 20. veka, iz državnog budžeta će se 2024, u ovoj kategoriji finansirati još sedam dela, od 49 koliko ih se prijavilo na konkurs objavljen u "Večernjim novostima", 18. aprila (jedan je u međuvremenu odustao). To je odluka koju je usvojio Upravni odbor FCS i potpisao njen predsednik Miroslav Lekić, a na predlog komisije u kojoj su bili Zorana Popović (predsednik), Milina Trišić, Srđa Vučo, Nemanja Vojinović i Miroslav Terzić.

Debitantima po 30 miliona

NA SAJTU Filmskog centra Srbije juče su objavljeni i rezultati konkursa u kategoriji debitantskog dugometražnog igranog filma, na kome su od 29 kandidata odabrana dva, kojima je pripalo po 30 miliona dinara. To su Maja Todorović (Mir Media Group) i "Zubi u grbači", prema scenariju Marijane Vićentić i u režiji Damira Romanova ("Samo cekund").

Među osam podržanih projekata je i "Majop i Helena", reditelja Cpđana Dragojeviha (produkcija Delirium DOO). To je priča o životu penzionisanog majopa Vojske Srbije - Helene Vuković, jedinog visokog oficira bilo koje vojske u svetu koji je promenio pol, postavši žena u četrdesetoj godini života. Komisija ga je podržala jednoglasno i procenila da ima "realne izglede za dobijanje neophodnog evropskog finansiranja i uspešnu realizaciju". I za razvoj ovog filma je namenjeno 1,5 miliona koliko i za "Dvoboj" reditelja Uroša Tomića ("Adrenalin" DOO), koji se granicama ljudske slobode bavi kroz priču o zaboravljenoj srpskoj pesnikinji sa početka 20. veka - Leposavi Mijušković. Stav komisije je "da srpska kinematografija zaslužuje delo o jednoj od pionirki feminizma na ovim prostorima".

Još dva igrana ostvarenja dobila su po milion i po dinara "Nečija ćerka" Staše Bajac (Digitalkraft) i "Jeza" Siniše Cvetića (Sense protuction doo). Celovečernji prvenac Staše Bajac je inspirisan stvarnim događajem, svedočenjima mladih glumica koje su optužile nastavnika za seksualno zlostavljanje, na osnovu čega je autorka napisala priču o kustoskinji čijeg oca - poštovanu i voljenu javnu ličnost - optyžuju za seksualno uznemiravanje. Dok je Cvetićeva "Jeza" film o seriji ubistava za koja se sumnja da su delo vampira, a dešavaju se unutar imućne srpske porodice neposredno pre početka Prvog svetskog rata.

Od stripa do vitezova

U KATEGORIJI u kojoj FCS podržava razvoj scenarija podržano je čak 20 projekata, i svi su dobili po 360.000 dinara. Među njima su ekranizacija stripa "Družina Dardaneli", autora Pavla Zelića, projekat "Zvezda u usponu", Alekse Parovića (istinita priča o prvom srpskom holivudskom glumcu Milošu Miloševiću), "Ponovo rođeni" Nede Cvetković (o ustaškim zločinima u NDH), kao i "Legenda o uzaludnoj smrti" Gordana Matića (posvećen Danilu Drugom, vitezu u vojsci kralja Milutina). Ispod crte ostalo je čak 95 autora.

Podržana su i tri dugometražna dokumentarna filma. I to sa 800.000 dinara "Pod sjajem zvezda", reditelja Mladena Matičevića (Film road production), koji se bavi istorijatom zabavne muzike u Beogradu, odnosno Srbiji i Jugoslaviji, koliko je dobio i dokumenatarac "Poslednja kraljica", reditelja Gordana Matiha ("Krupni plan") posvećen Mariji Karađorević i turbulentnom istorijskom vremenu u kome je vladala. Projektu "Dodir" reditelja Dragana Jovićevića ("Mini film"), koji je prethodno porepoznat na konkursu FCS za unapređenje i razvoj scenarija, dodeljeno je 900.000 dinara.

Među autorima čiji su se projekti naši među 40 odbijenih, između ostalih su se našli i Milutin Petrović (igrani film "Ubice"), Milorad Milinković (igrani film "Plava grobnica"), Petar Ristovski (igrani film "8 minuta i 15 sekundi").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza