DELA VELIKOG FORMATA ALEKSANDRA CVETKOVIĆA NA IZLOŽBI "NOVI ZAPISI ARMIŽADURA": Morski alas iz Delibladske peščare

M.Kralj

06. 08. 2024. u 17:41

ARMIŽADURI su bili ljudi koji su prihvatali brodove u lukama, vezivali ili otpuštali kanape pri dolasku ili odlasku brodova. Svojevremeno je jedan od naših najuglednijih likovnih umetnika Aleksandar Cvetković, njima posvetio izložbu "Zapisi armižadura".

ДЕЛА ВЕЛИКОГ ФОРМАТА АЛЕКСАНДРА ЦВЕТКОВИЋА НА ИЗЛОЖБИ НОВИ ЗАПИСИ АРМИЖАДУРА: Морски алас из Делибладске пешчаре

Aleksandar Cvetković Foto V.Popović

Krajem ovog meseca u beogradskoj galeriji "Štab", slikar koji iza sebe ima gotovo 70 samostalnih postavki, predstaviće "Nove zapise armižadura", sa delima velikih formata, nastalim u poslednje dve-tri godine.

Cvetković, kako najavljuju iz galrije "Štab", svoje tankere dočekuje umetničkom vizijom, vezuje ih veštim stvaralačkim jezikom iskusnog morskog alasa, ali ih isto tako otpušta, dozvoljavajući im da otplove u neke nove luke, radujući se njihovoj nenadmašnoj slobodi.

Foto Galerija Štab

 

Kako u izjavi, za "Novosti", ističe Aleksandar Cvetković, tema same izložbe i njegovih novih radova nisu brodovi, već davno zaboravljeno zanimanje - armižadura. Tankeri koji su na slikama zapravo su viđeni očima onih koji ih dočekuju u lukama. Ovi radovi su nastali u selu Šumarak u Deliblatskoj peščari, gde poslednjih godina autor živi i radi, paralelno sa Beogradom (a i kustos izložbe Slavko Timotijević, veliki deo vremena provodi u Deliblatskoj peščari).

- Ovde nema brodova i okeana. Ovu seriju započeo sam kako bih napravio pauzu od mitoloških tema iz antičke Grčke - otkriva Cvetković, koji je za izložbu "Alegorije na grčke mitove" priređenu u oktobru 2021. u galeriji ULUS, dobio nagradu grada Beograda. - Ali, toj temi ću se kao i uvek vraćati, zato što je ona kao reka bez povratka.

Foto Galerija Štab

 

Rođen 1947. u Aleksincu, Cvetković je Akademiju likovnih umetnosti završio 1973. u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, a postdiplomske studije dve godine potom, u klasi profesora Radenka Miševića. U svojoj bogatoj karijeri izlagao je širom sveta, a za svoje stvaralaštvo dobijao je značajna priznanja, kako u zemlji i u inostranstvu, kao što su "Zlatna paleta" ULUS-a, Politikina nagrada iz Fonda "Vladislav Ribnikar", dve nagrade za slikarstvo na Oktobarskom salonu (1977. i 1988.), nagrada Novembarskog likovnog salona u Novom Sadu (prošle godine). Pored slikarstva, bavi se i grafikom, crtežom, skulpturom, a dela su mu zastupljena u našim najznačajnijim kolekcijama, od Narodnog muzeja i MSUB, preko Muzeja "Cepter" i Muzeja garda Beograda, do Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Umetničke galerije "Nadežda Petrović".

Basista slavnih "Silueta"

KARIJERU je Cvetković započeo kao muzičar, i to basista, u čuvenom bendu "Siluete", koji je osnovao sa Dušanom Prelevićem Preletom. Ovaj najbolji roker među slikarima, i najbolji slikar među rokerima, je desetak godina živeo i radio u Njujorku.

Prema rečima našeg uglednog istoričara umetnosti Slavka Timotijevića, tankeri su sasvim posebna umetnikova priča koju, u raznim oblicima i varijacijama, razvija tokom godina:

- Fascinacija izgubljenom funkcijom tih plovećih gromada, prolaznošću vremena i koloritom proisteklim iz rada zuba vremena prelazi na publiku kao autentični otisak vremena koje protiče i zaustavlja se u strukturi same slike. Jer, zar ne, a to je poruka umetnika - umetnost je večna.

Najnovija slikarska produkcija Aleksandara Cvetkovića, naći će se pred beogradskom publikom u Galeriji "Štab", u periodu od 27. avgusta do 15. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMALO DA SE PORODIM! Urnebesno: Kako su Srbi ispratili nestvaran preokret košarkaša protiv Australije na Olimpijskim igrama