SRPSKO BLAGO SA LISTE UNESKO: Počinje čuvena kolonija zlakuške keramike

N. J.

07. 08. 2024. u 11:05

Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“, 28. po redu, biće održana od 8. do 18. avgusta, ove godine u okviru projekta „Užice, prestonica kulture Srbije 2024. godine“.

СРПСКО БЛАГО СА ЛИСТЕ УНЕСКО: Почиње чувена колонија злакушке керамике

Foto: N.Janković

Ove godine, na prestižnoj smotri učestvuje 10 umetnika iz Italije, Kanade, Irske i Srbije.

Sve aktivnosti biće upriličene u velikoj sali Gradskog kulturnog centra. Tokom proteklih 27 godina, Užice je ugostilo oko 400 umetnika iz 40 zemalja, a 2020. je ručno rađena grnčarija iz Zlakuse upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva UNESKO.

Autorka kolonije akademski slikar - keramičar Sofija Bunardžić, zaslužna za pojavu tradicionalne srpske keramike na svetskoj sceni, najavila je da ovaj put u koloniju dolaze dolaze Anja Kostić, Sara Nikolić i Jana Ranković iz Srbije, Lauren Moreira iz Italije, Janko Kalem i Desa Ćazić Kalem iz Kanade, dok Marta Čašman dolazi iz Irske. Tu su i Ana Lazić, Sofija Bunardžić i Filip Baralić iz Užica.

- Mi ćemo stvarati prvi put u prostoru Gradskog kulturnog centra i izuzetno sam zadovoljna zbog toga. U istom prostoru smo i smešteni, a tu je i moj atelje, tako da će umetnici biti u prilici da vide deo fundusa sa prethodnih kolonija, ali i da prošetaju centrom grada. Naravno imaćemo i izlet u Potpećku pećinu i u Zlakusu kod majstora ovog zanata koji je ujedno i umetnost – istakla je Bunardžić - Rad na točku će nam demonstrirarati majstor Goran Savić i tako se jedan krug zatvara, jer nekada, dok smo počinjali našu misiju, radili smo kod kod njegovog dede majstora Milana Savića. Nadam se da će mlađe generacije nastaviti tradiciju i preuzeti organizaciju narednih godina.Tradicionalna grnčarija nestala je iz Dalmacije, odakle Sofija Bunardžić vuče korene. Nestala je iz balkanskih država, iz Turske, nema je više u Španiji i Portugaliji... Opstala je tu, nadomak Užica, na obali Đetinje.

N.J.

Za ovaj poduhvat, za uzdizanje gotovo iskorenjenog zanata ali i za afirmaciju struke i umetnosti kroz svoj projekat „Keramika Zlakusa“, Sofija Bunardžić nagrađena je nizom prestižnih priznanja. Svi njeni rezultati „stali“ su u nominaciju i izbor naše keramike na Uneskovu „Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NAŠ GLUMAC O NESTANKU ĆERKE: Ko zna kako bi se završilo - devojčica joj je odvukla pažnju pre mog dolaska