INSPIRISANI ITALIJOM: Izložba u kraljevačkom Narodnom muzeju

G. ĆIROVIĆ

11. 08. 2024. u 12:05

U okviru svečanog otvaranja tradicionalnog Žičkog duhovnog sabora, u Narodnom muzeju u Kraljevu, u petak 16. avgusta, biće upriličena izložba „Inspirisani Italijom“ autorke Stanislave Jovanović Mindić, kustosa Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

ИНСПИРИСАНИ ИТАЛИЈОМ: Изложба у краљевачком Народном музеју

Narodni muzej Kraljevo

Izložba je posvećena srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske vizuelno su reprezentovana italijanska „iskustva” srpskih umetnika tokom 19. i 20 veka.

Kako se navodi u najavi, uz kopije slika izrađenih prema delima italijanskih majstora slikarstva Parmiđanina, Gvida Renija i Pompea Batonija, na izložbi su zastupljene slike i crteži s predstavama gradova, ljudi i nasleđa Italije, kao i grafički listovi stranih umetnika izrađenih prema delima Rafaela, Ticijana, Anibala Karačija. Preko 30 umetničkih radova umetnika poput Novaka Radonića, Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Pavla Simića, Dimitrija Petrovića, Nadežde Petrović, Vase Eškićevića i drugih svedoče o tome kako su srpski slikari videli i doživeli Italiju, ali i kako je odnos prema italijanskoj umetnosti doprineo uobličavanju individualnih umetničkih opusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI NAPRAVILI ŠOU NA PODIJUMU! Košarkaši Srbije se baš načekali na bronzu na Olimpijskim igrama, a onda proslavili u svom stilu! (FOTO)