UŽICE DOBIJA GALERIJU KERAMIKE: Tradicija sačuvana za čovečanstvo (FOTO)

Никола Јанковић
Nikola Janković

12. 08. 2024. u 13:13

Međunarodna kolonija umetničke keramike “Zlakusa- Užice”, 28. po redu, otvorena je u užičkom Gradskom kulturnom centru. Umetnici iz Irske, Italije, Kanade i Srbije upoznaće se sa zanatski, ručno rađenom grnčarijom, 2020. godine upisanom na Listu nematerijalne kulturne baštine UNESKO, a grad na Đetinji će dobiti – Galeriju keramike.

УЖИЦЕ ДОБИЈА ГАЛЕРИЈУ КЕРАМИКЕ: Традиција сачувана за човечанство (ФОТО)

Sofija Bunardžić/Privatna arhiva

Sofija Bunardžić, akademska slikarka - keramičarka i autorka kolonije, od osnivanja 1996. godine do danas okupila je u užičkom kraju 400 umetnika iz više od 40 zemalja sveta. Ovaj put, proslavljena Užičanka je najavila da će organizaciju od naredne godine preuzeti mlade snage.

- Ja mogu da najavim da ću se povući od naredne godine i da će organizaciju preuzeti moje mlađe kolege, a ja se nadam da ću upravo u novoj Galeriji keramike moći da priredim izložbu radova iz dosadašnjeg fundusa – rekla je Bunardžić.

Kolonija traje do 18. avgusta, a učesnici će imati i nekoliko izleta kao i posetu Zlakusi, gde će upoznati majstore ovog tradicionalnog zanata.

- Rad na grnčarskom točku će nam demonstrirati majstor Goran Savić i tako se jedan krug zatvara, jer nekada, dok smo počinjali našu misiju, radili smo kod kod njegovog dede majstora Milana Savića. Nadam se da će mlađe generacije nastaviti tradiciju - dodala je autorka kolonije.

Tradicionalna grnčarija je vremenom nestala iz Dalmacije, odakle Sofija Bunardžić vuče korene. Nema je u balkanskim državama, kao ni u Turskoj, Španiji i Portugaliji. Opstala je nadomak Užica, na obalama Đetinje.

Za ovaj poduhvat, za uzdizanje gotovo iskorenjenog zanata, ali i za afirmaciju struke i umetnosti kroz svoj projekat „Keramika Zlakusa“, Sofija Bunardžić nagrađena je nizom prestižnih priznanja. Svi njeni rezultati „stali“ su u nominaciju koju je pripremilo naše Ministarstvo kulture, a koja je rezultrala izborom naše tradicionalne keramike na Uneskovu „Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva“.

- U okviru projekta „Užice prestonica kulture Srbije 2024“ biće otvorena Galerija keramike, potpuno novi prostor sa eskponatima domaćih i stranih autora iz ovdašnjeg opusa stvaranja grnčarije – naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Tehnologija izrade predmeta od gline, pomešane sa mlevenim kalcitom da bi imali čvrstinu i upotrebnu vrednost, nepromenjena je vekovima. Umetnici predmete zidaju i oblikuju na ručnom grnčarskom točku, a veliko finale ovog procesa je pečenje keramike na otvorenoj vatri, na paklenih 700 stepeni. Jedan od najstarijih zanata u istoriji čovečanstva, meštani Zlakuse prenose s kolena na koleno, odavde u svet putuju najkvalitetniji zemljani lonci, sačevi, đuvečare, pržulje...

Posmatrajući kako meštani vrte ručni grnčarski točak, a u selu radi tridesetak lončara, umetnici pažljivo biraju kojim će modernim postupkom oplemeniti starinsku metodu. Tako je posvećenost tradiciji učinila da se u Zlakusi sada „rađaju“ i moderne skulpture – za buduću užičku galeriju.

Veština izrade zlakuške grnčarije je do pre tri decenije bila potcenjena, ali je zahvaljujući koloniji i upornim majstorima, doživela procvat i na kraju - međunarodno priznanje.


BUNARDžIĆ: Galerija i streljana


- Galerija keramike će se naći na mestu ruinirane, nekadašnje streljane, tik uz Gradski kulturni centar. Ulaziće se direktno iz bašte GKC, a na spratu će se naći Dečji kulturni centar. Depo kolonije sada se nalazi u delu kulturnog centra, tu je prenet iz Krčagova – objasnila je Sofija Bunardžić – Gosti su zadovoljni uslovima koje ove godine imamo u centru grada. Njihovi utisci o Užicu, Srbiji su izuzetni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo