PRIČA NE SME DA BUDE OBIČNA: Pre 125 godina rođen čuveni reditelj Alfred Hičkok

D.B.M.

13. 08. 2024. u 06:15

JEDINI način da se rešim strahova je da napravim filmove o njima. Ovako je govorio čuveni reditelj Alfred Hičkok (1899 - 1980), najpoznatiji po filmovima iz žanra trilera.

ПРИЧА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ОБИЧНА: Пре 125 година рођен чувени редитељ Алфред Хичкок

vikipedia

Premda je Hičkok još za života postao izuzetno popularan, većina filmskih kritičara tog vremena nije baš previše cenila njegov rediteljski rad. "Rebeka "je jedini njegov film koji je dobio Oskara, iako su još četiri njegova filma bila nominovana. Rođen je pre 125 godina, na današnji dan (13. avgusta)

Lejtonstounu, u porodici irskih katolika. Neko vreme se školovao u katoličkom internatu u Londonu. Jednom je izjavio da je u detinjstvu bio usamljen i prezaštićen. Godine 1925. producent Majkl Bolkon daje mu priliku da režira svoj prvi film "Vrt zadovoljstva".

Zahvaljujući brojnim mogućnostima koje je pružala nova umetnost i njegovom nesumnjivom talentu, Hičkok je munjevito napredovao. Sa trećim filmom "Stanar: Priča o londonskoj magli" (verzija slučaja Džeka Trboseka) 1927.Hičkok stiče ugled majstora trilera. "Rebeka" je njegov prvi američki film, a ostalo je istorija.

- Snimati filmove za mene, najpre i pre svega, znači ispričati priču - govorio je slavni reditelj. - Ta priča može da bude neverovatna, ali ona ne treba nikada da bude obična. Poželjno je da bude dramatična i humana. Drama, to je život iz koga su isključeni svi dosadni momenti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U POTPUNOJ NEVERICI: Ovo su naši navijači uradili na vaterpolo finalu Srbija - Hrvatska, a to u TV prenosu nije pušteno! (VIDEO)