ODLAZAK KRALJEVAČKE GLUMICE: Preminula prvakinja Drame Biljana Kostantinović

V.V.S.

13. 08. 2024. u 12:06

GLUMICA Biljna Kostantinović, prvakinja Drame Kraljevačkog pozorišta, dramski pedagog i u dva navrata vršilac dužnosti direktora ovog teatra, preminula je u 63.godini - saopšteno je iz ovog pozorišta.

ОДЛАЗАК КРАЉЕВАЧКЕ ГЛУМИЦЕ: Преминула првакиња Драме Биљана Костантиновић

foto Kraljevačko pozorište

Prve pozorišne korake napravila još kao devetogodišnja djevojčica, 1970. godine, kao član Pionirskog pozorišta. Samo desetak godina kasnije, 1983. dobila je prve velike role na sceni Kraljevačkog pozorišta, kojem je ostala verna pune četiri decenije. Ostvarila je 45 zapaženih uloga, koje je odigrala više od hiljadu dvesta puta.

Gostovala je i na scenama drugih profesionalnih teatara, kao što su Kruševačko pozorište, Regionalno pozorište Novi Pazar, Puls teatar, igrala je na filmu i televizijim u ostvarenjima "Šifra Despot" i "Jutro će promeniti sve".

Dobitnica je mnogih pozorišnih priznanja, među kojima je i Nagrada "Joakim Vujić" za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi "Sumnja", "Zoranov brk" za glumca komičara u "Kokoški", dve "Zlatne maske" za uloge u komadima "Kamen za pod glavu" i "Škola za žene", a laureat je i Novembarske nagrade za doprinos kulturi grada Kraljeva.

Bila je i osnivač i dugogodišnji dramski pedagog Škole glume "Scena", kroz koju je prošla plejada dece i mladih, od kojih su neki postali profesionalni glumci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?