"TRILOGIJA SNAGE KUČKE" NA 58.BITEFU: Kontroverzna predstava Karoline Bjanki jedna od najintrigantnijih na ovogodišnjem festivalu

V.V.S.

15. 08. 2024. u 13:37

PREDSTAVA "Trilogija Snaga kučke - I poglavlje: Nevesta i Laku noć, Pepeljugo" Karoline Bjanki i njene plesne trupe Kara de Kavalo iz Brazila biće izvedena 3. i 4. oktobra na ovogodišnjem Bitefu, na sceni Pozorišta na Terazijama.

ТРИЛОГИЈА СНАГЕ КУЧКЕ НА 58.БИТЕФУ: Контроверзна представа Каролине Бјанки једна од најинтригантнијих на овогодишњем фестивалу

foto Christophe Raynaaud de Lage

Karolina Bjanki je brazilska pozorišna autorka koja živi i radi u Amsterdamu, a pažnju celog sveta privukla je u julu prošle godine, premijerom prvog poglavlja pomenute trilogije na prestižnom festivalu u Avinjonu. Ovaj intrigantan rad se od tada našao na svim vodećim evropskim i svetskim festivalima, čime je Bjanki postala jedno od najvažnijih novih imena u svetu izvođačkih umetnosti.

Kako se navodi, najvrednije, a ujedno i najuzbudljivije u ovom radu jeste autorkin radikalan pristup temi seksualnog nasilja. Polazeći od priče o silovanju kroz prizmu istorije umetnosti (od slikarstva,pa sve do performansa), Bjanki odlazi još dalje, proširujući ovaj kontekst sopstvenim iskustvom seksualnog nasilja i stavljajući sebe kao izvođačicu u ekstremne okolnosti uzimanja GHB-a(popularna supstanca koja se koristi za fizičko onesposobljavanje žrtve pre napada) na sceni kako bi rekonstruisala situaciju kada je istom drogom bila omamljena u jednom izlasku.

" Ovo predavanje-performans prerašće potom u plesno izvođenje što predstavlja izuzetno promišljen, hrabar i autentičan rad koji, osim što istražuje temu seksualnog zlostavljanja, telesnosti i toga šta jedno besvesno telo (u životu ili na sceni) može da nam kaže, na kraju predstavlja i svojevrsni umetnički manifest o preživljavanju traume" - ističe selektorski tim Bitefa.

Posle premijere u Avinjonu u julu prošle godine, komad Karoline Bjanki bio je najkontroverzniji događaj festivala o kome su svi pričali - pojedini gledaoci bili su vidno zabrinuti, a drugi čak napuštali izvođenje pre samog kraja.

58. Bitef biće održan od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet". Beogradskoj publici u glavnom programu predstaviće se čak deset produkcija koje stižu iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra