U DUHU PREOBRAŽENJA: U Kraljevu svečano otvoren 33. Žički duhovni sabor

G. ĆIROVIĆ

16. 08. 2024. u 20:23

Svečanošću u Narodnom muzeju u Kraljevu je počeo tradicionalni, 33. Žički duhovni sabor „Preobraženje 2024“ u okviru kojeg će, 19. avgusta, na sam dan Preobraženja, pod svodovima srednjovekovnog manastira Žiče, pesniku Miroslavu Ceri Mihailoviću biti uručeno najviše saborsko priznanje - “Žička hrisovulja”.

У ДУХУ ПРЕОБРАЖЕЊА: У Краљеву свечано отворен 33. Жички духовни сабор

G.Šljivić

U prisustvu brojnih posetilaca i zvanica, među kojima su bili i sveštenici Žičke eparhije i čelnici lokalne samouprave, najznačajniju i najstariju preobraženjsku manifestaciju u Srbiji, zvanično je, prigodnom besedom otvorio dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

 

Ovom prilikom, otvorene su i dve izložbe - „Gradovi: Izvestan pogled“ iz zbirke grafika stranih autora Narodnog muzeja Srbije, kao i „Inspirisani Italijom“ autorke Stanislave Jovanović Mindić, kustosa Galerije Matice srpske u Novom Sadu, koja je posvećena srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama.

G.Šljivić

 

Ovogodišnji laureat Miroslav Cera Mihailović publici će se predstaviti u subotu u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ sa početkom u 19 sati. U prigodnom programu o njegovom pesničkom delu i stvaralaštvu govoriće prof. Radivoje Mikić i Aleksandar Laković, književni kritičar i pesnik.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti žednih godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji