LOVORIKE ZA „RADNIČKU KLASU“: Proglašeni pobednici 48. Festivala Filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

G. ĆIROVIĆ

17. 08. 2024. u 13:31

U konkurenciji 11 domaćih igranih filmova snimljenih između dva vrnjačka festivala, scenario za film „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, dobitnik je prve nagrade tradicionalnog, 48. po redu Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

ЛОВОРИКЕ ЗА „РАДНИЧКУ КЛАСУ“: Проглашени победници 48. Фестивала Филмског сценарија у Врњачкој Бањи

FFS

Posle petodnevne smotre najnovije produkcije srpske kinematografije, ovu odluku doneo je stručni žiri - Miroslav Momčilović, Srđa Anđelić i Nenad Pavlović.

- Duhovit, hrabar, žanrovski dosledno sproveden izazovno-šokantan scenrio u film. Autor vešto izbegava stereotipe koji se postavljaju pred istočno evropsku kinematografiju, dok istovremeno osvetljava putokaz mladim autorima – navodi se u kratkom obrazloženju festivalskog žirija.

FFS

Iz filma "Radnička klasa ide u pakao"

Drugu nagradu žiri je dodelio scenariju Davida Jakovljevića za film „Jorgovani“ u režiji Siniše Cvetića, treća nagrada pripala je scenariju Koste Đorđevića za film „Sunce mamino“ koji potpisuje i režiju, dok je žiri novinara i filmskih kritičara nagradu „Slavko Lazarević“ dodelio Branislavu Jankoviću za scenario filma „Poslednji strelac“.

- Scenario je čist, koherentan, intrigantan, možemo reći da se na vešt način prevazilaze žanrovski postulati. Sam film prati scenario do kraja i nije obično žanrovsko otaljavanje nego pokušaj da se kaže nešto ozbiljnije, nešto o aktuelnom trenutku, na slikovit način bez političkih uplitanja – stoji u obrazloženju.

FFS

Festival Filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Umetnički savet festivala je nagradu „Zlatno pero Gordana Mihića“ koja se po četvrti put dodeljuje za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji uručio scenaristkinji Biljani Maksić, dok je žiri grada domaćina repliku rimskog zlatnika sa likom cara Konstantina dodelio glumcu Marku Janketiću za veliki doprinos afirmaciji i promociji vrnjačkog Festivala filmskog scenarija. Njima su priznanja uručena prilikom svečanog otvaranja, dok je nagrada „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca pripala Jakši Prpiću za ulogu u filmu „Bauk“ i Alenu Selimiju za ulogu u filmu „Nedelja“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO