HRISOVULJA POEZIJI DUHOVNOG ISKUSTVA: U manastiru Žiči završen tradicionalni 33. Žikčki duhovni sabor „Preobraženje 2024“

G. ĆIROVIĆ

19. 08. 2024. u 14:02

Pod svodovima crkve svetoga Spasa u srednjovekovnom manastiru Žiči nadomak Kraljeva, na sam dan Preobraženja Gospodnjeg, posle višednevnog saborovanja pesniku Miroslavu Ceri Mihailoviću svečano je uručena “Žička hrisovulja” - najviše priznanje Žičkog duhovnog sabora i jedno od naših najznačajnijih i najprestižnijih književnih nagrada.

ХРИСОВУЉА ПОЕЗИЈИ ДУХОВНОГ ИСКУСТВА: У манастиру Жичи завршен традиционални 33. Жикчки духовни сабор „Преображење 2024“

G.Šljivić

Po dugogodišnjoj tradiciji, svoju odluku žiri Žičkog duhovnog sabora saopštio je 40 dana po Hristovom vaskrsenju, još na Spasovdan, navodeći da je ovogodišnja Žička hrisovulja Mihailoviću pripala „za poeziju kojom progovara gorčina i vedrina staroštokavskog narečja i duhovnog iskustva“.

G.Šljivić

 

- Mesto odakle dolaze stvaralački glasovi su cenrti makar bili i na nekakvoj geografskoj periferiji. Ovogodišnji dobitnik Miroslav Cera Mihailović je od Vranja iznova napravio književni toponim time što je ponovno aktivirao u majstorskom svetlu stari govor južnosrbijanskog područja i to povezao sa svojim udesom, sa udesom svoje generacije i sa kontekstom u kome živi. On peva standardnim jezikom i onim koloritnim sa neodoljivim vranjskim govorom - rekao je ovom prilikom dr Dragan Hamović, predsednik žirija.

G.Šljivić

Dragan Hamović

Kao jednom od 33 dosadašnja dobitnika i istinskih čuvara srpskog pesničkog jezika i reči, laureatu je ovo značajno priznanje koje podrazumeva “zlatopečatenu povelju” i preobraženjsku ikonu, uručio Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturu.

G.Šljivić

 

- „Žička hrisovulja“ je jedna od stvarno malobrojnih književnih nagrada koje su sačuvale svoj ugled - rekao je, pored ostalog, Miroslav Cera Mihailović. - Kuriozitet je da sam rođen u mestu koje se zove Preobraženje, desetak kilometara od Vranja, a „Žičku hrisovulju“, sa neskrivenim zadovoljstvom, primam upravo na veliki praznik, Preobraženje Gospodnje. Ova nagrada svojevrsna je potvrda da ono što sam radio celog života, ipak nisam radio uzalud.

G.Šljivić

Miroslav Cera Mihailović

SVETIONIK KNjIŽEVNE MISLI

- PREPUŠTANjE književne scene zakonima tržišta dovelo je do toga da gotovo i nema izdavača u Srbiji koji bi objavio pesničku knjigu. Jedan od poslednjih Mohikanaca među izdavačima je, nema sumnje, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu sa „Poveljom“, svojim svetionikom književne misli, književne estetike i poetike – naglasio je Mihailović u svojoj besedi. - „Povelja“ je, nesumnjivo, osma kruna na grbu naše poetske prestonice, kraljevskog grada Kraljeva. Tako, uprkos svemu, poezija, kraljica književnog majstorstva, opstaje.

G.Šljivić

Svetkovima u manastiru Žiča

SVETKOVINA

U manastirskoj trpezariji Svetog Save gde je održana tradicionalna preobraženjska svetkovina, o pesničkom delu Miroslava Cere Mihailovića govorili su književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov i predsednik žirija Dragan Hamović, glumac Nebojša Dugalić besedio je odabrane stihove laureata, a u muzičkom delu programa učestvovala je Jana Križak.

G.Šljivić

Glumac Nebojša Dugalić

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVROPSKI DAN PARKOVA: Dan posvećen zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima