POČEO 7. DUNAV FILM FEST NA SMEDEREVSKOJ TVRĐAVI: „Bauk“ i Vojin Ćetković otvorili festival

J. I.

21. 08. 2024. u 09:21

„Dunav Film Fest“ otvoren je u Smederevskoj tvrđavi i trajaće do 25. avgusta, a tokom festivala premijerno će biti prikazano više od 40 najznačajnijih ostvarenja podunavske i svetske kinematografije.

ПОЧЕО 7.  ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ  НА СМЕДЕРЕВСКОЈ  ТВРЂАВИ: „Баук“ и Војин Ћетковић отворили фестивал

Foto: N. Živanović

-Dunav je dovde dovozio na lađama i osvajače, razne vojske i čitave civilizacije, koje su sa sobom, donosile  miris svoje kulture.  Danas Dunavom stiže film, i to i nizvodno i uzvodno od Smedereva. Želim vam plovan Dunav, da  svojim peščanim sprudovima ne ometa ovu udobnu i lepu plovidbu, kazao je otvarajući festival dramski umetnik, Vojin Ćetković, jedan od protagonista filma „Bauk“ koji je prikazan tokom prve festivalske večeri.

Film govori o bombarodvanju 1999. godine  i prati život osmogodišnjeg dečaka Save, koji živi sa majkom dok otac nije tu jer radi na teretnom brodu. Goran  Radovanović, reditelj filma kaže da je ovo drugo prikazivanje filma u Srbiji, nakon svetske premijere na 46.  filmskom festivalu u Moskvi.

-Ovu veliku i značajnu temu za srpski narod napravili smo na jedan estetski prihvatljiv način, ne samo za ovu generaciju, nego i za buduće generacije. Nadam se da će publika  voleti ovaj film, kazao je reditelj na otvaranju festivala.

Mladi Jakša Prpić, koji igra ulogu osmogodišnjeg dečaka Save, osvojio je publiku, a o njegovom umeću govori i podatak da je dobio glavnu nagradu za mušku ulogu na festivalu u Portugalu. U filmu još igraju Miloš Biković i makednonska glumica Sara Klimoska.

Gradonačelnica Smedereva izjavila je na otavaranju da je Smederevo ponosno jer je ponovo prestonica kulture, i da se grad trudi da svaki novi festival bude bolji nego prethodni.

Festival je podržao grad Smederevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a realizator je Centar za kulturu Smederevo.

VEČE FILMSKE MUZIKE

Ceremoniju svečanog otvaranja upotpunio je i koncert pod nazivom „Veče filmske muzike“ Zemunskog kamernog orkestra pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića.

ĆETKOVIĆ:OVDE SAM SNIMIO POSLSEDNjU SCENU SA GLOGOVCEM

-Posebno sam vezan za Smederevsku tvrđavu. Ovde sam snimio poslednju scenu sa Nebojšom Glogovcem, i zato sam prepun emocija.Pogledao sam program, i zaista, ovo je jedan d naših najboljih festivala, kazao je Vojin Ćetković u razgovoru sa novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)