FESTIVAL „INTERAKCIJA“: U Užicu dokumentaristi sa svih kontinenata

N. J.

22. 08. 2024. u 11:27

Grad Užice je ove godine, kao „Prestonica kulture Srbije 2024“, središte Festivala dokumentarnog filma „Interakcija” do 26. avgusta, grad na Đetinji domaćin je učesnicima koji su u Užice došli iz 35 zemalja sveta, sa svih kontinenata.

ФЕСТИВАЛ „ИНТЕРАКЦИЈА“: У Ужицу документаристи са свих континената

Grad Užice

- Bivši učesnici festivala smatraju boravak u gradovima Srbije jednim od nezaboravnih iksustava, nema sumnje da će ovakve utiske poneti i iz Užice - naglasio je Dejan Petrović, umetnički direktor i osnivač „Interakcije”.

Grad Užice

Prema rečima producentkinje Nađe Lapčević, publika u Užicu, Požegi i Čačku u prilici je da pogleda 22 izvanredna dokumentarca.

- Takmičiće se 15 kratkih vrhunskih dokumentaraca prikazivanih i nagrađivanih na najvećim festivalima širom sveta. Nagradu za najbolji film dodeljuje tročlani žiri koji čine Kris Filipone, Doris Bauer i Nadica Đenić. Veoma smo im zahvalni što će uživo prisustvovati „Interakciji” i obogatiti ovogodišnji program. Pored žirija za najbolji film tu je i žiri mladih sastavljen od učesnika „Tin dok“ radionice. Oni će dodeliti nagradu žirija mladih za najbolji film u takmičarskoj selekciji. Tu je i nagrada publike - istakla je Lapčević.

Do sada je tokom „Interakcije“ u Užicu snimljeno 19 filmova, kroz studentske kampove koji su važan deo festivala. Ovogodišnji studentski filmski kamp, po kome je festival najprepoznatljiviji, počeo je dočekom 15 studenata režije, kamere, zvuka i montaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta po LAST MINUTE cenama, popusti su neodoljivi!