PRVO "UĆUTKIVANJE SOKRATA": Predstava u režiji Nebojše Bradića premijerno u Tivtu, na jesen u Beogradu

V.V.S.

22. 08. 2024. u 16:19

DRAMA "Ućutkivanje Sokrata" po tekstu Hauarda Brentona i u režiji Nebojše Bradića, novi je naslov na repertoaru Bitef teatra, koja će otvoriti novu sezonu u ovoj kući.

ПРВО УЋУТКИВАЊЕ СОКРАТА: Представа у режији Небојше Брадића премијерно у Тивту, на јесен у Београду

foto Promo

Predstava se radi u koprodukciji sa Centrom za kulturu Tivat, pa će je tamošnja publika videti 22. avgusta u okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorije.

- Pitanja koja tretira ovaj komad su veoma savremena, iako je priča smeštena u davno vreme, 400 godina prije nove ere. Dakle, pitanja društva su gotovo ista. Vera ili sumnja, svetogrđe ili preispitivanje, šta je važnije porodica ili država, kako se formiraju različiti sistemi vrednosti, da li izabrati čast po cenu života ili korupciju, da li postoji slobodna volja, ili se treba slepo povinovati društvu, šta je demokratija - istakao je uoči prvog izvođenja reditelj Nebojša Bradić. - Brojna su pitanja, vrlo interesantna i aktuelna. Verujem da će svaki gledalac biti potstaknut na razmišljanje.

Kako se navodi u najavi, Brenton nas vodi u antičku Atinu, u vreme kada je demokratija bila još fragilna i krhka, i kad je postavljanje pitanja bilo smrtni greh. Ta pogubna navika, kao i nemogućnost da isključi svoj kritički duh, Sokrata je odvela na gubilište. Govoreći o dobu pre nove ere, "Ućutkivanje Sokrata" neupitno referiše na vreme sadašnje, kad se i dalje ne zna šta je pravda, šta je važnije - javno ili privatno, kako se demokratija može sačuvati od populizma, kako se odbraniti od "lake izvesnosti".

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Sanja Ristić - Krajnov i Jugoslav Krajnov. Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, a kompozitor Aleksandra Vrebalov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NEVEROVATNA NENORMALNOST U AFERI JANIK SINER! Čuveni teniser ukazuje na potpuno ludilo u doping slučaju najbolje rangiranog tenisera sveta