JEDANAESTI KUSTENDORF KLASIK OD 31. AVGUSTA DO 3. SEPTEMBRA: Zvezde i mlade nade na Mećavniku

M. N. M.

22. 08. 2024. u 16:50

JEDANAESTI festival klasične muzike "Kustendorf KLASIK" u etnoselu Mećavnik na Mokroj Gori, koji će biti održan od 31. avgusta do 3. septembra, otvoriće nastup nagrađivane ruske pijanistkinje Zarine Šimanskaje, koja je nosilac titule umetnice Moskovske filharmonije, i mecosoprana Zinaide Carenko, solistkinje čuvenog Mariinskog Teatra.

ЈЕДАНАЕСТИ КУСТЕНДОРФ КЛАСИК ОД 31. АВГУСТА ДО 3. СЕПТЕМБРА: Звезде и младе наде на Мећавнику

promo

Druge večeri festivala, 1. septembra, komičnu operu "Iza operskih kulisa" srpske kompozitorke Vere Milanković izvešće Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića, u saradnji sa Domom kulture Studentski grad.

Posetioci festivala treće festivalske večeri uživaće u virtuoznim izvođenjima violiniste srpskog porekla Luke Faulisija, koga su Klasikal FM i Bi-bi-si magazin imenovali za jednu od 30 najperspektivnijih zvezda u usponu, zatim mladog pijaniste Bogdana Dugalića ovenčanog sa više od 30 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i talentovanog gitariste Uroša Jaćevića, dobitnika prvih nagrada na najprestižnijim takmičenjima za mlade gitariste u Evropi. Ove mlade nade muzičke scene nastupiće uz Umetnički ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Program festivala zatvara izvođenje jedinstvenog projekta kompozitora Aleksandra Sedlara, dramske opere "Šum šume preko polja", dela koje ujedinjuje više formi a inspirisano je strahovitim događajima u koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata, čiji nazivi imaju veze sa šumama - koje kao drevni svedoci i dalje stoje na istom mestu kao podsetnik i opomena za buduće generacije. Sedlar je i autor libreta dok su solisti Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sanja Ristić, pod pratnjom simfonijskog orkestra i ženskog hora Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", kojim diriguje Aleksandar Sedlar.

Program festivala - koji je zajednički projekat Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft" - obogatiće nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola "Mokranjac" i "Vatroslav Lisinski" iz Beograda, kao i predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina, a 1. septembra biće otvorena nova galerija pod nazivom "Đuzepe Rotuno" uz izložbu fotografija Janka Kusturice.

U takmičarskom delu nastupiće mladi muzičari iz Srbije, Rusije i Belorusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Moskve, Sankt Peterburga Omska, Tjumenja, Hanti-Mansijska, Nojabrska, Tomska, Minska kao i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica, a o dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška", odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu Vladimir Milošević, i švajcarsko-srpska kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Zašto ljudi pravdaju i brane počinioca masakra u Gimnaziji u Sanskom Mostu?