POSLEDNJI POTEZI NA PLATNU: Izložba slika Miloša Šobajića "Pogled unazad, korak unapred" u Muzeju Hercegovine

V.C.S.

23. 08. 2024. u 11:43

IZLOŽBA "Pogled unazad, korak unapred" slikara Miloša Šobajića (1944-2021) biće svečano otvorena 30. avgusta, u 20 sati, u Muzeju Hercegovine, u Trebinju. Postavku će otvoriti ministri kulture Srbije Nikola Selaković i Republike Srpske Natalija Trivić.

ПОСЛЕДЊИ ПОТЕЗИ НА ПЛАТНУ: Изложба слика Милоша Шобајића Поглед уназад, корак унапред у Музеју Херцеговине

Udruženje "Miloš Šobajić"

Po rečima slikareve udovice Maje Iskjerdo, koja vodi udruženje "Miloš Šobajić", izložba predstavlja retrospektivu Šobajićevog stvaralaštva, pružajući uvid u najbitnije faze njegovog umetničkog opusa od 2000. do 2021. godine. Posetioci će imati priliku da vide dvadesetak slika i nekoliko skulptura, uključujući i umetnikove poslednje poteze na platnu, odnosno tek započetu sliku, koja će prvi put biti izložena van Srbije, a koja je inače u privatnom vlasništvu. Srpski ljubitelji umetnosti imali su priliku da je vide samo jednom, pre dve godine, na izložbi u Domu Vojske.

- Inicijatori ideje su Lidija i Zdravko Vučinić, umetnici iz Beograda. Zdravko Vučinić, kao veliki poznavalac Šobajićevog dela, predložio je izložbu, a ja sam oduševljeno prihvatila i započela organizaciju. U realizaciji su mi najviše pomogli Sava Komad i Ministarstvo kulture Srbije, koji su pružili neophodnu podršku - kaže Maja Iskjerdo, i dodaje da postavka pruža jedinstvenu priliku da se uoči "evolucija Šobajićevog stila i tematskih preokupacija, a istovremeno naglašava njegovu neprestanu borbu s univerzalnim pitanjima postojanja i identiteta".

Izložbeni prostor je podeljen na nekoliko tematskih celina koje prate ključne faze Šobajićevog stvaralaštva u poslednje dve decenije. U fokusu su faze "Bežanje" i "Širom raširenih ruku", koje svedoče o slikarevoj "introspektivnoj potrazi za slobodom i suštinom ljudskog bića u svetu koji je često nemilosrdan i nepravedan".

ORGANIZATORI

POSTAVKA u Trebinju okuplja radove iz vlasništva "MTS dvorane", Grada Beograda, kao i privatnih kolekcija. Organizuje je Ministarstvo kulture Srbije, Muzej Hercegovine i Udruženje "Miloš Šobajić", koje su osnovali sam slikar za života i njegova supruga.

Postavka uključuje i skulpture koje predstavljaju trodimenzionalni aspekt Šobajićevog rada.

- Među njima su i dela iz 1986. godine, koja, iako hronološki odvojena, uspostavljaju dijalog sa njegovim kasnijim stvaralaštvom, ukazujući na kontinuitet i doslednost u izražavanju Miloševih umetničkih ideja. Jedan od najzanimljivijih aspekata je prikaz njegovih poslednjih poteza na platnu, uključujući i tek započetu sliku. Ona simbolizuje stalno istraživanje i neprestanu kreativnu energiju koju je Šobajić posvećivao umetnosti do samog kraja života - kaže Maja Iskjerdo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!