OTISAK GORANA PASKALJEVIĆA: Nova nagrada na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije(LIFFE)

Игор Митић
Igor Mitić

22. 08. 2024. u 18:50

Leskovački internacionalni festival filmske režije(LIFFE) predstavio je novoustanovljenu nagradu „Otisak Gorana Paskaljevića“ koju će dodeljivati sa Kristinom Paskaljević, suprugom velikana srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije.

ОТИСАК ГОРАНА ПАСКАЉЕВИЋА: Нова награда на Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије(LIFFE)

foto: I.Mitić

Ona je istakla da bi proslavljeni reditelj bio srećan i ponosan da je i posle smrti i dalje prisutan u kinematografiji Srbije i bivše Jugoslavije.

- Poslednju nagradu koju je dobio je nagrada u Leskovcu. Trebalo je da mu bude uručena u danu kada je preminuo tako da je prirodno da se nagrada sa njegovim imenom dodeljuje na leskovačkom festivalu. Prva takva nagrada biće uručena 25. septembra, na svečanom otvaranju festivala, na dan kada je pre četiri godine otišao. To će biti posebno emotivno za mene – kazala je Kristina Paskaljević.

„Otisak Gorana Paskaljevića“ biće dodeljivan umetnicima čiji su profesionalni rad, dar i etika u saglasaju sa životom i radom čuvenog filmskog autora. Svake godine biće raspisan konkurs za idejno rešenje statuete nagrade koje će biti inspirisano nekim njegovim filmom.

- Ove godine to je film „Tango Argentino“ zato što smo se Goran i ja, pre 30 godina, upoznali preko tog filma, a autorka prve statuete je vajarka Nina Nedić – naglasila je Kristina Paskaljević.

Na dan kada je preminuo Goranu Paskaljeviću je trebalo da bude uručena najviša nagrada leskovačkog filmskog festivala „Živojin Žika Pavlović“ koja se tradicionalno dodeljuje vrhunskim filmskim stvaraocima za njihov doprinos afirmaciji regionalne kinematografije u svetu.

foto: I.Mitić

U Paskaljevićevu čast, ovogodišnji 17. LIFFE svečano će otvoriti projekcija njegovog, restaurisanog, filma „Čuvar plaže u zimskog periodu“, uz prisutstvo glumačke ekipe. Festival će trajati do 30. septembra. U glavnom takmičarskom programu, u selekciji Ognjena Sviličića, biće prikazano deset najnovijih filmova iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije, a nit koja ih povezuje su porodica i porodični odnosi.

Pored tri domaća ostvarenja: „Lost country“ Vladimira Perišića, „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića i „78 dana“ Emilije Gašić, publika će moći da pogleda slovenačke filmove „Pero“ Damjana Kozolea i „Uzor“ Nejca Gazvode. Iz hrvatske stižu naslovi „Samo kad se smijem“ i „Sveta obitelj“ Vanje Juranić odnosno Vlatke Vorkapić, iz Crne Gore film Ivana Marinovića „Živi i zdravi“, a Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije filmovi „Ekskurzija“ Une Gunjak i „Domaćinstvo za početnike“ Gorana Stolevskog.

Festival koji je posvećen dostignućima filmskih reditelja regiona organizuje Leskovački kulturni centar. Laureati u glavnom programu dobijaju nagrade sa imenom proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića. Festival dodeljuje i nagrade za najboljeg glumca i glumicu, dok nagrada u konkurenciji ostvarenja studenata režije iz celog regiona nosi ime čuvenog profesora Radomira Baja Šaranovića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!