U FOKUSU PORODICA I DELA MLADIH AUTORA: Deset filmova iz regiona u glavnom programu 17. Liffe u Leskovcu

Игор Митић
Igor Mitić

26. 08. 2024. u 11:55

U GLAVNOM takmičarskom programu 17. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, u selekciji hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića, naći će se deset najnovijih filmskih ostvarenja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, dok će kroz još dva programa publika imati priliku da upozna i mlade autore, kao i dela studenata režije iz celog regiona. Festival će biti održan od 25. do 30. septembra.

У ФОКУСУ ПОРОДИЦА И ДЕЛА МЛАДИХ АУТОРА: Десет филмова из региона у главном програму 17. Liffe у Лесковцу

foto: I.Mitić

Za Gran pri festivala, pored tri domaća ostvarenja: "Lost country" Vladimira Perišića, "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića i "78 dana" Emilije Gašić, nadmetaće se i slovenački filmovi "Pero" Damjana Kozolea i "Uzor" Nejca Gazvode. Iz Hrvatske stižu naslovi "Samo kad se smijem" i "Sveta obitelj" Vanje Juranić odnosno Vlatke Vorkapić, iz Crne Gore film Ivana Marinovića "Živi i zdravi", a iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije filmovi "Ekskurzija" Une Gunjak i "Domaćinstvo za početnike" Gorana Stolevskog.

- Nit koja povezuje selektovane filmove su porodica i porodični odnosi. Uz ovu selekciju na festivalu ćemo imati i program "Mladi autori u fokusu", gde ćemo prikazivati prvi ili drugi film autora iz istočne Evrope, u selekciji Ivana Bakrača i Pavla Vučkovića, koji je selektirao i program "Regionalni studentski film" - rekao je Dragan Jović, direktor Direkcije festivala.

LIFFE organizuje Leskovački kulturni centar (LKC), a direktorka ove ustanove Sanja Conić je istakla da festival dosledno sledi svoju viziju povezivanja filmskih autora sa prostora nekadašnje zajedničke države.

- Uspeli smo da se profilišemo kao značajna regionalna manifestacija gde se sreću i razmenjuju iskustva poznati, ali i mladi profesionalci i stvaraoci, čime u potpunosti potvrđujemo izreku da kultura ne poznaje granice - istakla je Sanja Conić.

I dalje otvoreni za Žiku

DIREKTORKA LKC Sanja Conić je potvrdila da više neće biti nagrade koja je nosila ime proslavljenog sinaeste Živojina Žike Pavlovića i istakla da svi u organizaciji LIFFE žale zbog toga.

- Porodica je tako odlučila i mi poštujemo njihovu odluku i ostajemo otvoreni za to da nastavimo da negujemo sećanje na velikana filmske umetnosti kakav je Živojin Pavlović, a sa druge strane srećni smo što uspostavljamo novu nagradu koja će nositi ime velikog reditelja srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije Gorana Paskaljevića - rekla je Sanja Conić.

Ona je potvrdila da poznati reditelj Darko Bajić, posle 13 godina, više neće biti umetnički direktor festivala, a da je tu funkciju preuzeo Umetnički savet koji čine:

Miroljub Vučković, dugogodišnji umetnički direktor i selektor FEST-a, rediteljka i scenaristkinja Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, i reditelj i direktor Motovun film festivala Igor Mirković.

- Zahvalni smo Darku Bajiću na dugogodišnjoj saradnji. Festivali su živi organizmi i zahtevaju da se uvode novi ljudi, ideje i veći broj profesionalaca koji će doprinositi kvalitetu festivala. Verujemo da ćemo kroz umetnički savet doprineti našoj inicijalnoj ideji o kulturnom umrežavanju autora iz cele bivše Jugoslavije - naglasila je Sanja Conić.

Ko će odlučivati o dobitnicima nagrada ovogodišnjeg festivala biće naknadno saopšteno, a svečano će biti otvoren projekcijom restaurisanog filma "Čuvar plaže u zimskog periodu" Gorana Paskaljevića i to na dan kada nas je proslavljeni reditelj, pre četiri godine, napustio i kada je trebalo da mu bude uručena najviša nagrada leskovačkog festivala za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu "Živojin Žika Pavlović".

Novoustanovljenu nagradu "Otisak Gorana Paskaljevića" LIFFE će dodeljivati sa Kristinom Paskaljević, suprugom velikana srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije. Ovo priznanje bi trebalo da bude motivacija autorima čiji su profesionalni rad, dar i etika u saglasaju sa životom i radom Gorana Paskaljevića, njegovim delom i dubokim tragom koji je ostavio.

Bindžuj

OD prošle godine LIFFE je mesto gde, u revijalnom programu pod nazivom "Bindžuj", publika može da vidi i serije, iz Srbije i regiona, koje još uvek nisu prikazane ili je spremna njihova nova sezona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!